Innovatie

Infomarkten over sanering en landschapsherstel oude stortplaatsen Terhagen en Boom

Congrescentrum De Pitte in De Schorre, Schommelei 1, Boom op 11 en 12 oktober 2021, telkens van 17u tot 21u.  Inschrijven kan op www.kleiputtenterhagen.be

Bouwsector ontmoet creatieve ondernemers in uniek innovatietraject

“Build. Create. Innovate.” heet het nieuwe traject, dat de creativiteit en innovatiedrang bij bouwbedrijven wil stimuleren.

Intro

De provincie zet in vele domeinen sterk in op de innovatie van onze economie. Daarom heeft ze enkele belangrijke spelers als Innotek en Kamp C onder haar hoede. Samen met de Universiteit Antwerpen en POM Antwerpen wordt het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel ontwikkelt.

Tal van initiatieven zorgen ook voor een innovatief flankerend energiebeleid. In de Kempen wordt aandacht besteed aan geothermie, terwijl in andere regio’s proefprojecten rond warmtenetten en waterstofinstallaties worden opgezet.

In de kijker

Toespraakje bij de start van "Toeren langs Essense boeren"

Op 17 september 2022 ging het project "Toeren langs Essense boeren" van start". De provincie subsidieerde dit.

Inleidend woordje bij de vernissage van de tentoonstelling van de werken van Christel De Buyser op 15 september 2022 in Nieuwenrode

Van 15 september tot 2 oktober 2022 exposeert Christel De Buyser in Gemeenschapscentrum de Oude Pastorie in Nieuwenrode (Kapellen op den Bos). 

Strijd tegen COVID-19 krijgt centrale plek op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen.

Vier bedrijven zoeken oplossingen die de coronacrisis helpen bestrijden.

Vanaf 15 februari wordt Log!Ville vaccinatiecentrum

Dankzij een samenwerking met het provinciebestuur, POM Antwerpen en het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek (VIL) dat dit gebouw ter beschikking komt.

SDG-vlag wappert op 21 provinciale locaties

Provincie Antwerpen integreert de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in alle beleidsdomeinen

Wetenschappers INBO onderzoeken kleiputten in Terhagen en Boom

De wetenschappers bekeken de huidige milieu- en natuurkwaliteit, én welke kansen er zijn voor het natuurgebied na sanering en landschapsreconstructie.

Volg de Antwerpse provincieraad via livestreaming

Provinciaal bestuur start tv.provincieantwerpen.be

Eerste AHA!-awards bekronen innovatieve onderzoekers

Steven Latré en Pierre Van Damme krijgen prijs van Voka Antwerpen-Waasland en UAntwerpen

Officiële proclamatie Institute for Professional Care

Vind een Beauty/Hair Professional Oncologie op www.myprofessional.be

Wereldprimeur: Belgische biotech laat bacteriën fijnstof zuiveren uit gebouwen!

Ludwig Caluwé reikt Binnenbos certificaten uit tijdens academische zitting bij BioOrg

Nieuwe raamovereenkomst bevestigt partnerschap tussen provinciebestuur en Universiteit Antwerpen

Het nieuwe raamakkoord legt onder meer het accent op onderzoek en innovatie.

Vlaamse cleantechbedrijven makkelijker naar China dankzij Vlaamse provincies

Voor veel kmo’s is China nog onbekend en een moeilijk te betreden terrein.

Leerlingen maken kennis met nieuwe STEM-leercentrale bij VITO in Mol

Op 25 oktober kreeg de 5000e leerling een rondleiding in de centrale.

Karel de Grote Hogeschool bouwt projectruimtes en labo’s om tot Fablab

100.000 provinciale subsidie voor gloednieuwe Fablab op campus Hoboken.

Hippocrates biedt ruimte voor onderzoek naar celtherapieën

Provincie, UA en UZA komen tegemoet aan noden van startende bedrijven

Voor een provincie met streken

Samen met de Universiteit Antwerpen en POM Antwerpen wordt het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel ontwikkelt.

BlueChem bouwt aan duurzame energie

Meer innovatiekracht voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen en Vlaanderen.

Restwarmte Agfa-Gevaert kan buurt duurzaam verwarmen

"Met warmtenetten kunnen we in onze provincie grote stappen zetten in de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem."

Creatief Antwerpen Netwerkt!

De provincie Antwerpen ondersteunen de creatieve industrie als partner in Antwerp Powered by Creatives, een samenwerkingsplatform binnen de provincie Antwerpen dat de meerwaarde van de creatieve industrie wil uitdragen.

"Op Creatief Antwerpen Netwerkt ontmoeten ondernemers en creatieve professionals elkaar. . Hier worden meetings vastgelegd, handdrukken uitgewisseld en zaadjes voor succesvolle joint ventures geplant." meent Ludwig Caluwé.

Lees hier de toespraak

VITO wint Eos-publieksprijs voor wetenschapscommunicatie met STEM Geothermie

Op 16 november 2017 mocht het Geoteam van VITO de Eos-publieksprijs voor wetenschapscommunicatie in ontvangst nemen. Ze kregen de prijs voor de musical ontSTEMd en de belevingsdagen op de Balmatt-site in Mol. Met maar liefst 20 % van de stemmen waren ze de duidelijke winnaar. Ook de vakjury van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB), de Jonge Academie, het FWO en VLIR-UOS was onder de indruk. Die bekroonde de STEM Geothermieprojecten met een tweede plaats op 15 laureaten.

Geothermieproject kanshebber publieksprijs wetenschapscommunicatie: stem nu!

‘STEM voor geothermie’, het onderwijsproject rond de geothermieboringen op de Molse Balmatt-site, krijgt de jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Het project van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) bestond uit belevingsdagen (klasbezoeken) én een musical over geothermie op de Balmatt-site in Mol.

POM Antwerpen, UAntwerpen en UZA bouwen accelerator op het Wetenschapspark in Niel

De medische wereld verwacht veel van celtherapie. Heel wat jonge biotechbedrijven werken aan dergelijke nieuwe behandelingen, maar het is niet eenvoudig om die uitgebreid te testen en vervolgens op de markt te brengen. Anicells, een samenwerking tussen POM Antwerpen, UAntwerpen en UZA, wil daar met de bouw van een ‘accelerator’ op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel verandering in brengen.

Lees hier de persartikels

Water-link leert provincie over hergebruik afvalwater

Op 20 oktober bracht de provincie Antwerpen een bedrijfsbezoek aan water-link.

De omgeving van het Albertkanaal omvat het tweede grootste bedrijventerrein van de provincie Antwerpen. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) wil samen met verschillende partners van de Kanaalkant één van de meest duurzame bedrijventerreinen maken.

Eerste co-generatiecentrale (warmte én elektriciteit) in Benelux

Twee jaar na de start van de proefboring naar 3 000 m diepte op de Balmatt-site in Mol is het tijd voor de start van de volgende fase, de bouw van een geothermie­centrale.
Momenteel worden er ook nog de eerste voorbereidingen getroffen voor een derde proefboring. Met die boring willen de VITO-experten aardlagen onderzoeken op hun geothermisch potentieel. Ook op het vlak van innovatief boren, om geothermie mogelijk te maken in geologisch minder geschikte gebieden, start VITO met een project.

Innovatieve schoonmaakmethode boekt resultaat

Na een proefperiode op één verdieping is provincie Antwerpen bijzonder tevreden over de inschakeling van de biologische schoonmaak voor haar kantoren. Daarvoor werd samengewerkt met BioOrg, een bedrijf met vestiging op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. “We merken enkele duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Logistiek en Innovatie, vast.

Grote interesse voor geothermie bij jongeren

Al 1642 leerlingen bezochten de geothermische proefboringen op de Ballmatt-site in Mol. Door de grote vraag uit de STEM-richtingen, overtreft dit ruimschoots de verwachtingen. De provincieraad keurde daarom een extra subsidie van 16.000 euro goed, zodat projectcoördinator Voka-Kamer van Koophandel Kempen extra klasbezoeken kan organiseren en een bijkomende tentoonstelling opbouwen. “Diepe geothermie zal een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van onze provincie.

Provincie Antwerpen en Kempense gemeenten bestuderen Nederlandse geothermiecentrale

Tuinbouwbedrijven verwarmen met duurzame warmte uit de aarde. Dat is het doel van de geothermiecentrale in IJsselmuiden in Nederland. Gedeputeerde voor Economie en Landbouw Ludwig Caluwé bezocht de centrale afgelopen woensdag samen met een delegatie van Kempense glastuinbouwgemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas, de Vlaamse overheid, Provincie Limburg en sectororganisaties. Voor de provincie Antwerpen is glastuinbouw dan ook een belangrijke economische sector.