Innovatie

26 September 2018

Hippocrates biedt ruimte voor onderzoek naar celtherapieën

De provincie Antwerpen, de universiteit Antwerpen en het universitair ziekenhuis Antwerpen legden de eerste steen van de bedrijfshal Hippocrates. Hier zullen startende bedrijven celtherapieën kunnen ontwikkelen om ernstige aandoeningen te bestrijden.

Celtherapie is elke vorm van behandeling waarbij lichaamscellen worden ingezet om patiënten met een ernstige aandoening te genezen of te ondersteunen. In plaats van een volledig orgaan te vervangen, worden alleen orgaanspecifieke cellen getransplanteerd, wat een oplossing kan bieden voor ellenlange wachtlijsten. Uit studies blijkt dat in 2014 wereldwijd 5 miljard euro omzet gerealiseerd werd met deze vorm van geneeskunde. Tegen 2025 zou dat reeds 20 miljard zijn.

Gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé: "Vele start-ups, kmo’s en universitaire onderzoeksgroepen in Vlaanderen werken aan celtherapieën, maar missen een degelijke infrastructuur om producten op te slaan, celtherapieën uit te testen en te ontwikkelen. Met de bedrijfshal Hippocrates, vernoemd naar de grondlegger van de Westerse geneeskunde, wil de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen samen met Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hier een antwoord op bieden.”

De bedrijfshal Hippocrates (1.400 m²) wordt gevestigd op het Wetenschapspark in Niel en bestaat uit 5 units. Eén van de units wordt onderverdeeld in kleinere ruimtes en zal dienen voor de opslag van producten. Drie units worden verhuurd of verkocht aan bedrijven in het park als kantoorruimtes. In de laatste unit (400 m²) komen clean rooms, steriele laboratoria om onderzoek naar celtherapieën te doen.

De werken zullen eind 2019 afgerond zijn. Als alles volgens schema verloopt, worden begin 2018 al cleanrooms geïnstalleerd. Gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé: “Op deze manier zorgen we er als provincie voor dat het Wetenschapspark in Niel, en bij uitbreiding de volledige Rupelstreek, een enorme economische impuls krijgt met heel wat extra jobs. Tegen 2020 willen we minstens 5 projecten huisvesten in het nieuwe gebouw. We willen deze projecten ondersteunen in hun ontwikkelingstraject en hun eventuele vermarkting. Het innovatie-ecosysteem rond celtherapie in Vlaanderen wordt op deze manier versterkt vanuit het Wetenschapspark.”

De aannemer voor de bouw is Van der Linden TSK Industriebouw uit Hoogstraten.

De kostprijs van het gebouw is ca 1,5 miljoen euro. De bouw is mede mogelijk dankzij EFRO-subsidies (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).