Innovatie

12 November 2019

Officiële proclamatie Institute for Professional Care

Het Institute for Professional Care VZW (IFPC) leidt gediplomeerde schoonheidsspecialisten en kappers op om beter om te gaan met mensen die getroffen zijn door kanker. Binnen de ziekenhuismuren is er een beperkt aanbod aan verzorging en/of massage, maar eens buiten het ziekenhuis is er nauwelijks tot geen aanbod. Daarom werd deze opleiding in het leven geroepen.

In het ziekenhuis volgen studenten bij een oncologisch team een opleidingstraject van 20 lesdagen en een ervaringsperiode van 120 uur met toetsen, examens en een eindwerk. Dit stelt hen in staat om met kennis van zaken en op een professionele manier verzorging en massages aan te bieden. Na dit jaartraject worden ze erkend als Kanker Beauty Professional of Kanker Hair Professional en verbinden ze zich tot een jaarlijkse vorming.

Op die manier bekomen ze een kwaliteitslabel waarmee kunnen ze een jaar lang hun diensten kunnen aanbieden als erkende professional en worden ze opgenomen in een zoekmotor die gekoppeld is aan ziekenhuizen, mutualiteiten, enz.

Om het jaar erop opnieuw het kwaliteitslabel te behalen, is het noodzakelijk om zich bij te scholen. Op deze manier werkt het IFPC steeds met professionals die beschikken over de kennis van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de problematiek van kanker en de daarvoor aangepaste verzorgingsmethoden en producten. Dit zorgt ervoor dat doorverwijzingen door oncologische centra, ziekenhuizen en dokterspraktijken in vertrouwen kunnen gebeuren.