Innovatie

23 March 2016

Provincie Antwerpen en Kempense gemeenten bestuderen Nederlandse geothermiecentrale

Tuinbouwbedrijven verwarmen met duurzame warmte uit de aarde. Dat is het doel van de geothermiecentrale in IJsselmuiden in Nederland. Gedeputeerde voor Economie en Landbouw Ludwig Caluwé bezocht de centrale afgelopen woensdag samen met een delegatie van Kempense glastuinbouwgemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas, de Vlaamse overheid, Provincie Limburg en sectororganisaties. Voor de provincie Antwerpen is glastuinbouw dan ook een belangrijke economische sector.

In de Nederlandse gemeente IJsselmuiden, gelegen in glastuinbouwgebied ‘Koekoekspolder’, voorziet een diepe geothermiecentrale vijf glastuinbouwbedrijven van aardwarmte. De warmte wordt opgewekt op een diepte van ongeveer 1900 meter. “Voor de provincie Antwerpen is de glastuinbouw van groot economisch belang, maar ook duurzaamheid en verduurzaming staan hoog op onze agenda”, zegt Ludwig Caluwé. Hij bezocht samen met een delegatie van de glastuinbouwgemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas, onder wie burgemeester van Hoogstraten en Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts, de Vlaamse overheid, Provincie Limburg en verschillende sectororganisaties zelf de site. Zo konden ze observeren hoe deze twee aspecten met elkaar verzoend worden.

foto: Bezoek aan de geothermiecentrale in IJsselmuiden. - Copyright: provincie Antwerpen

Glastuinbouw en geothermie kunnen elkaar ondersteunen door de realisatie van een energiecluster in een glastuinbouwgebied. De aanwezigen kregen een uitgebreide toelichting. Los van de technische uiteenzetting, die gelijkaardig te realiseren is voor Antwerpse projecten, zijn er nog andere kritische succesfactoren die uitvoerig aan bod kwamen, zoals de risico’s bij de realisatie, de complexe financiering en de huidige aardgasprijzen.

Het succes van dit project is de samenwerking tussen de verschillende stakeholders, de uitvoering van een langetermijnvisie over duurzame energie en het doorzettingsvermogen van de tuinders en de projectleider. Na afloop van het bedrijfsbezoek was er bij de deelnemers een groot enthousiasme. Allen geloven ze in een samenwerking om dergelijke projecten in glastuinbouw binnen de provincie Antwerpen te realiseren.