Innovatie

4 August 2017

Innovatieve schoonmaakmethode boekt resultaat

Na een proefperiode op één verdieping is provincie Antwerpen bijzonder tevreden over de inschakeling van de biologische schoonmaak voor haar kantoren. Daarvoor werd samengewerkt met BioOrg, een bedrijf met vestiging op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. “We merken enkele duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Logistiek en Innovatie, vast.

Provincie Antwerpen is een organisatie die zorg voor het milieu in haar hart draagt. Ze beschikt als enige grote overheidsorganisatie over een volledig dekkend ISO14001-certificaat. Verder is provincie Antwerpen ook een organisatie die openstaat voor innovatie, als het even kan Belgische innovatie. “Ook bij ons aankoopbeleid en facilitair management houden we rekening met innovatie en zorg voor het milieu. Onlangs hebben we een proefproject opgezet om de klassieke schoonmaakmethode te vervangen door een biologische schoonmaakmethode”, zegt Ludwig Caluwé.

Voor deze proefperiode op één verdieping van het PaS, de tijdelijke huisvesting van het provinciebestuur, werd samengewerkt met BioOrg, een bedrijf met vestiging op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Naast de inzet van nuttige micro-organismen wordt bij deze innovatieve schoonmaakmethode verneveling gebruikt om het biologische schoonmaakmiddel aan te brengen. “Laat organismen van BioOrg het vuile werk opknappen. Alles en iedereen in het gebouw zullen vanzelf veel schoner worden”, aldus Koen De Koster van BioOrg.

Ludwig Caluwé:: “Aangezien deze innovatieve methode de inzet van milieu-invasieve chemische schoonmaakmiddelen en water quasi volledig overbodig maakt, leek het ons interessant om te bekijken of we hierop kunnen overschakelen voor de schoonmaak van onze kantoren. Daarnaast verbetert dit ook de gezondheid van de medewerkers en onze schoonmaakploeg in het bijzonder.”

Indrukwekkende resultaten

Na een proefperiode op één verdieping van het PaS zijn de schoonmaakresultaten, gemeten met de VSR-methode, beter dan deze met klassieke schoonmaak. “Vooral de secundaire effecten naar stofhechting, glazenwas en periodieke schoonmaak geven de doorslag. Maar we boeken ook milieuwinst, want hebben veel minder water nodig en gebruiken geen chemische producten meer. Bovendien stellen we vast dat deze manier van schoonmaken de arbeidsveiligheid aanzienlijk ten goede komt. Tot slot is het globaal genomen net iets goedkoper dan klassieke schoonmaak.”

Toch vergt de invoering van het systeem ook de nodige communicatie, want micro-organismen en verstuiving in kantoorruimtes maken bij medewerkers heel wat negatieve reacties los.