2004 - 2009

Vragen voor Vlaams Minister van minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen, Katleen Van Brempt

10 November 2004

Schriftelijke Vraag over het niet rijden van de belbus naar Wuustwezel

Vraag

De Lijn heeft samen met het Vlaams ministerie voor personenvervoer en luchthavens, per provincie, een prioriteitsrangorde opgemaakt, waarbij de gemeenten die het meeste afwijken van de vooropgestelde norm basismobiliteit bovenaan staan. Deze rangorde wordt strikt gevolgd bij het invoeren van nieuwe projecten. Er werd beslist dat tegen 1 januari 2007 de basismobiliteit voor gans Vlaanderen dient gerealiseerd te zijn. Deze datum werd als realistisch voorgesteld gezien de hoge frequentie waarmee nieuwe projecten van start gaan en daar in de gemeenten die het meest afweken van de vooropgestelde norm de basismobiliteit reeds gerealiseerd werd.

Wuustwezel staat op de 48ste plaats in de prioriteitenlijst van de provincie Antwerpen. Volgens deze prioriteitenlijst wordt de invoering van de basismobiliteit in Wuustwezel gepland voor het einde van 2004.

Toen burgemeester Ansoms enkele weken geleden vroeg om in Wuustwezel een belbus te laten rijden in het kader van de uitvoering van het decreet basismobiliteit, werd dit verzoek verworpen. De reden die werd opgegeven is dat de desbetreffende belbus die reeds in Essen en Kalmthout ingezet wordt, overbezet zou zijn.

Wuustwezel, Essen en Kalmthout zijn wat inwonersaantal en ruimtelijke indeling betreft sterk vergelijkbare gemeenten. Het zijn drie landelijke gemeenten waar het voor het openbaar vervoer praktisch onmogelijk is om iedereen van een goede dienstverlening te voorzien.

Wordt in Wuustwezel, zoals voorzien in de prioriteitenlijst, nog voor het einde van dit jaar de basismobiliteit ingevoerd?

Zo ja, wat houdt dit dan concreet voor Wuustwezel in?

Wordt de prioriteitenlijst nog op schema afgewerkt?

Zo niet, hoe zal deze achterstand worden weggewerkt?

Antwoord

Volgens de prioriteitenlijst voor projecten "Basismobiliteit" in de entiteit Antwerpen behoorde een project voor de gemeente Wuustwezel inderdaad tot de lijst "te implementeren in de loop van het kalenderjaar 2004".

De budgettaire situatie op het niveau van het Vlaams Gewest, zoals die tijdens de controles van dit voorjaar werd vastgesteld, zorgde echter voor een vertraging in o.a. het investeringsritme "Basismobiliteit".

De basismobiliteitprojecten voor gans Vlaanderen, die in 2004 nog dienden geïmplementeerd te worden, werden daardoor "on hold" geplaatst. Dit uitte zich o.a. in het niet plaatsvinden van de daarover handelende OVC's.

Voor De Lijn was het toen onmogelijk aan de betrokken gemeentebesturen, waaronder Wuustwezel, een éénduidig antwoord te geven over de voortzetting van de planningswerkzaamheden en de eventuele timing daarvan.

Daarvoor diende gewacht te worden tot het moment dat er, en dan door de nieuwe Vlaamse Regering, opnieuw duidelijkheid kon worden gegeven over de gestelde investeringsprioriteiten.

Zeer recent konden wij hierover uitsluitsel krijgen. Wij vinden het niet prettig U te moeten melden dat er zelfs in het jaar 2005 geen mogelijkheden bestaan om een exploitatieproject op te zetten in uw stad. De reden daarvoor is te vinden in het terugbrengen van het budget "Basismobiliteit" voor nieuwe projecten tot slechts een beperkt gedeelte van het oorspronkelijk voorziene bedrag.

De implementatie van de dossiers wordt dan wel over een langere tijdshorizon uitgesmeerd, de prioriteitenlijst op zich blijft bestaan. De vaste wil blijft dan ook aanwezig, zowel bij de Minister als bij De Lijn, om het decreet "Basismobiliteit" op een zo kort mogelijke termijn volledig uit te voeren.

De diensten van de gemeente Wuustwezel zullen dan ook te gelegener tijd worden gecontacteerd om de - ondertussen spijtig verloren gegane - draad weer op te nemen.