toespraken

28 August 2017

Toespraak tijdens het persmoment bij de plaatsing van de Meiboom

Dames en Heren,

Van harte welkom op de top van ons nieuwe provinciehuis. We kunnen het niet langer ontkennen, de Antwerpse skyline ziet er sinds deze zomer definitief anders uit.

Het is vandaag een bijzonder moment, want we plaatsen de Meiboom op de nieuwe thuis van de provincie Antwerpen. We hebben het hoogste punt bereikt, maar het dak zit er nog niet op.

Een Meiboom is in vele Europese landen een traditie. Het is een boom die naast een nieuw te bouwen huis of stal wordt neergezet van zodra het hoogste punt bereikt is. Het is een symbool waarvan men hoopt dat de nieuwbouw net zo groot, sterk en stabiel mag worden als de boom. Het is tevens het ideale moment voor de bouwheer om de arbeiders te bedanken voor hun noeste arbeid.

Bij deze wens ik dan ook onze aannemers, hun onderaannemers en alle arbeiders en medewerkers van de ondernemingen Democo en Denys te danken voor hun reeds geleverde werk. In het bijzonder wens ik vandaag de veilige en nette manier van werken in het daglicht te zetten.

Een bijzonder ontwerp zoals Xaveer de Geyter heeft getekend op een veilige manier tot bijna 60 meter hoogte bouwen, doe je niet zo maar. Wij zijn getuige geweest van een doordachte en veilige werf. Wij hebben ze bij verschillende gelegenheden mogen bezoeken, en het blijft iedere keer een ontdekkingstocht.

Wij hebben het gebouw zien groeien op haar twee voeten. In de voorste voet hebben we het onthaal en de ontvangstruimten, in de achterste voet de technische ruimten en de cafetaria voor het personeel van deze toren. Tussen de twee voeten staat ons congrescentrum.

Vanaf verdieping 4 tot en met 10 zijn er kantoorruimten voor onze medewerkers van de provincie, en het zijn deze verdiepingen die draaien en torsen en die de eigen look van het gebouw schragen samen met de driehoekige ramen.

Op verdieping 11 en 12 zijn er vergaderlokalen, leslokalen, archief en onze bibliotheek. Verdiepingen 13 en 14 tenslotte zullen de deputatie en de gouverneur huisvesten. We zien hier ook hoe het zonlicht in het gebouw wordt gehaald door de patio die op twee verdiepingen in het gebouw verwerkt is.

Het nieuwe provinciehuis wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid. Die toekomst is weliswaar afgeslankt, maar met nog heel wat belangrijke grondgebonden bevoegdheden.

We centraliseren in dit nieuwe provinciehuis het personeel, dat nu vaak nog verspreid werkt over verschillende gebouwen. Door het gebouw te laten wegdraaien, valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Daarnaast komt er zo ook minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Het wordt een milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost.

Dit nieuwe gebouw is ook een uiting van waar de provincie Antwerpen in de toekomst voor wil staan: efficiënt, afgeslankt, modern, open, dynamisch, klantvriendelijk en duurzaam.

Met z’n 35.000 vierkante meter vloeroppervlakte is het dit nieuwe gebouw trouwens een pak kleiner dan het oude gebouw van om bij de 52.000 vierkante meter. Daarnaast verrijst hier binnenkort een groen en open park van 22.000 m². (ter vergelijking: het Albertpark aan de overkant is circa 34.000m²)

Nu gaan we ook helemaal de laatste rechte lijn in, met als nieuw belangrijk moment de ingebruikname in najaar 2018. Volgende week verdwijnt één van de twee torenkranen. Ondertussen staat het gebouw helemaal in de stelling voor het aanbrengen van isolatie, en van muurankers.

Zoals we de voorbije maanden getuige mochten zijn van de groei van het gebouw met één verdieping per maand, hoop ik dat we het komende jaar ook stelselmatig kunnen zien hoe de buitenzijde van het nieuwe provinciehuis en haar omgeving er zullen uitzien.

Maar vandaag is het tijd om te vieren, dat wij op dit eigenste moment op het hoogste punt van het nieuwe provinciehuis staan. Ik zou zeggen, geniet van het uitzicht.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.