toespraken

14 September 2015

Toespraak tijdens het netwerkevent Buzzkruit

Dames en Heren,

Een spin zonder web is een radeloze wandelaar. Ik citeer de Nederlandse dichter Dick Hillenius. Zijn citaat is hier toepasselijk. Bijna elke jong getalenteerde met een visie, een opleiding achter de kiezen, is ergens onderweg een radeloze wandelaar. Iedereen worstelt vroeg of laat met de prangende vraag. ‘Wat nu?’ Wat na de opleiding grafisch ontwerp, productontwikkeling of interieur?

Enkel met ankerpunten vanuit verschillende hoeken kan het web stevig worden. Met alle partners hier aanwezig ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is. U hoorde net de inspanningen vanuit de stad. Ook wij als provincie hebben ervoor gekozen om design en bij uitbreiding de creatieve industrie in haar totaliteit op de voorgrond te plaatsen in deze regio. Die ambitieuze doelstelling willen we als provincie zeker onderschrijven en deze legislatuur maken we dan ook de nodige middelen vrij om specifiek het ondernemerschap in deze sector te ondersteunen.

Vandaag werken in onze provincie zo’n 27.000 mensen in de sector “creatieve industrie”.
Er zijn heel wat knappe voorbeelden uit de creatieve scene voorbij de stadsgrenzen. In Mechelen denk ik aan het Ondernemershuis met de focus op de creatieve sector, de opleiding interieur- en meubelontwerp van Thomas More, Meubelfabrikant Bulo en Achilles Design, het ontwerpbureau voor industriële sectoren. Ook in Turnhout bruist er heel wat creativiteit: In december opende het Huis voor Creativiteit met ondersteuning vanuit SPK (Strategische Projectenorganisatie Kempen). Het bedrijf Cartamundi, wereldleider in speelkaarten vinden we ook in Turnhout. Andere internationale successen met roots in Antwerpen zijn bvb Childhome uit Kontich. Childhome opende recent nog een flagship store in Seoul en waren ook te zien in de expo Award Winning Designers, eerder dit jaar georganiseerd door APBC in de winkelhaak. Het is maar een greep uit talrijke voorbeelden die aantonen dat de provincie veel potentieel heeft.

De bedrijfseconomische impact van de creatieve industrie is niet alleen duidelijk in de stad. Cijfers uit een studie van 2014 door het Flanders DC-Antwerp Management School kenniscentrum, tonen aan dat de designsector in onze provincie bijzonder goed scoort in Vlaanderen. In de studie viel ook op dat bedrijven met activiteiten rond modedesign, standenbouw, interieur en decor de meeste werknemers en omzet hebben.

De overvloed aan creativiteit en ondernemerszin moeten we nog dichter bij elkaar kunnen brengen. Buzzkruit vervult hier een brugfunctie, tussen onderwijs en ondernemerschap. Het creëert met dit platform een win-win situatie voor iedereen;

-Het samen brengen van studenten en jonge ondernemers biedt leermogelijkheden en jobopportuniteiten.
-De professionals mogen proeven van de aanstormende frisse wind en blijven op de hoogte van de laatste trends en technieken.
-Als provincie willen we er alles aan doen opdat de provincie en ondernemersvriendelijke provincie zou blijven. Meer bepaald voor jonge ondernemers en starters. Jongeren maximaal aansporen om het beste van zichzelf te geven, met al hun creativiteit en mogelijkheden, betekent ook een positieve impuls voor het ondernemerschap en de economie.

Ten slotte, dames en heren, wens ik ook u allen van harte danken voor de inspanningen die u als jonge ondernemer nu of in de toekomst verricht, voor de risico’s die u neemt, voor het vele werk dat u verzet én creëert. Als gedeputeerde voor economie maak ik kennis met heel wat Antwerpse bedrijven, spreek ik talloze zaakvoerders, en ik besef dat het vandaag nog steeds allesbehalve gemakkelijk is om als ondernemer een succesvolle zaak uit te bouwen.
Ik hoop oprecht dat u vanavond waardevolle dingen bijleert waar u als starter of ondernemer nu of in de toekomst de vruchten van plukt.

Ik dank u.