toespraken

8 May 2013

Toespraak tijdens "Europa in je buurt"

Geachte Europese parlementsleden,
Geachte schepen,
Beste bezoekers,

Allereerst moet ik mijn collega-gedeputeerde Peter Bellens verontschuldigen. Hij is in de deputatie verantwoordelijk voor Europese samenwerking en was zeer graag hier aanwezig geweest. Maar ziekte belet hem dat jammer genoeg.

Maar ook voor mij zijn Europa en de Europese structuurfondsen niet onbekend. Als gedeputeerde voor onder andere internationale samenwerking, economie , landbouw en innovatie ben ik blij om u vandaag van harte welkom te heten op dit grote evenement in het teken van Europa.

De bedoeling van deze dag is om jullie een beeld te geven over wat Europa betekent voor Vlaanderen en in het bijzonder voor de provincie Antwerpen. Want Europa is veel meer dan het redden van banken of landen, of de strenge schoolmeester die begrotingen nakijkt. Europa investeert ook: in werk, in mensen, in projecten die elk op hun manier bijdragen aan een sterker en duurzaam Europa voor iedereen.

Dit komt op een duidelijke en tastbare manier naar voor in de subsidies die Europa geeft aan projecten. Zo financierde Europa in de afgelopen zes jaar meer dan 300 projecten in provincie Antwerpen. Vandaag kan u kennismaken met een aantal van deze projecten via verschillende activiteiten, de infostands en via de grote pionnen die u verspreid ziet staan over het terrein.

Ik licht alvast enkele voorbeelden toe. Dit park zelf, de toegangspoorten ertoe, zoals de Schijnpoortbrug, de renovatie van het winkelgebied ten noorden van het Centraal Station, de Carnotstraat, het Eilandje, ze worden stuk voor stuk mee mogelijk dankzij Europese middelen. Op Linkeroever helpt Europa mee aan het energiezuiniger maken van 172 sociale woningen. Het Ecohuis op de Turnhoutsebaan staat met Europese steun zelfbouwers bij in het toepassen van duurzame technieken. Gaan we verder de haven in, zie ik dat Europa meewerkt aan het milieuvriendelijker maken van de havens en de scheepvaart. Maar ook het omvormen van oude kazernegebouwen tot nieuwe bedrijventerreinen, zoals campus Coppens in Brasschaat werd door Europa mogelijk gemaakt.

Elders in onze provincie wil de Kempen met ´regional branding` haar streekidentiteit gebruiken als economische hefboom. Ondernemers van het platteland produceren lokale producten onder het label “Pure Kempen”. Ik wil u graag aanraden om straks na het debat eens te gaan proeven van de typische Kempense lekkernijen.

De financiering van deze projecten is onder andere afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Elke twee jaar organiseert dit fonds een feestelijk event in een andere Vlaamse provincie. In 2009 en 2011 stonden de provincies Limburg en West-Vlaanderen in voor de organisatie. Dit jaar is onze provinciale dienst Europa, samen met de stad Antwerpen, aan de beurt om te tonen wat Europa doet in uw buurt.

Europa doet natuurlijk meer dan projecten in uw buurt financieren en heeft impact op vele aspecten van ons leven. Daarom willen we een forum geven aan verschillende stemmen over het Europa van nu en dat waar we in de toekomst aan moeten bouwen. Daarom willen we overgaan naar het debat met onze Vlaamse Europarlementariërs.

Beste parlementsleden, ik wil u hartelijk danken voor uw komst naar Antwerpen en ik kijk uit naar een interessant en geanimeerd debat.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.