toespraken

25 June 2013

Toespraak tijdens de voorstelling van de havenzoektocht nav 25-jarig bestaan Havencentrum Lillo

Beste pers, gidsen, vrienden.

Bedankt voor jullie komst naar het MAS Havenpaviljoen.

Het Provinciaal Havencentrum Lillo bestaat 25 jaar. In die tijd, heeft het ruim 800.000 bezoekers verwelkomd:

  • leerlingen, tijdens een excursie in klasverband
  • volwassenen samen met de collega's of de vrienden
  • gezinnen tijdens een Open Bedrijvendag of Vlaamse Havendag
  • ... Noem maar op.

We verwelkomen hen met open armen en brengen hen in contact met de haven, industrie en logistiek. Dat doen we met een vast team van 12 personen en een gidsenploeg van zo'n 80tal havengidsen. Deze ploeg groeide doorheen de jaren enorm. Doorheen de jaren breidde het team uit, maar altijd bleef 1 gemeenschappelijke deler overeind: hun passie voor de haven en de bedrijvigheid.

Zo is het Havencentrum ook ontstaan: naar een idee van een ploeg gepassioneerde mensen uit het bedrijfsleven en het onderwijs die hun schouders zetten onder een project dat wilde bijdragen aan het maatschappelijk draagvlak van de haven. Dat is hen duidelijk gelukt.
Vandaag mogen we tijdens onze verschillende rondleidingen in de haven en onze evenementen jaarlijks ruim 48.000 bezoekers verwelkomen. Reden te meer om ons zilveren jubileum gepast te vieren. Maar ook om nog iets extra te doen naar het grote publiek toe:

Daarom ontwierpen havengidsen Walter Simons, Jef Van Steenbergen en Marc Wolf deze havenzoektocht waarmee mensen zelf op ontdekking door de haven kunnen trekken. Walter zal jullie zo meteen meer uitleg geven bij de zoektocht, maar ik wil hen toch nog even bedanken voor hun inzet. Het was niet altijd evident, maar het resultaat mag er zijn!

De haven is zo belangrijk als schakel tussen producenten en consumenten, maar velen van deze laatsten beseffen dat gewoon niet. Door de geleidelijke verschuiving naar het noorden van Antwerpen is de haven uit het oog, en dus uit het hart geraakt. Ik ben er van overtuigd dat wie aan deze zoektocht meedoet zal terugkomen met dat “waw” gevoel dat wij aan al onze bezoekers meegeven.

Ten slotte wil ik ook de mensen van het Havenpaviljoen bedanken voor hun gastvrijheid vandaag. Bedankt dat we onze zoektocht hier, op zijn startlocatie, kunnen voorstellen.
Walter, aan jou het woord.