toespraken

19 January 2016

Toespraak tijdens de uitreiking van de Awards in het havencentrum

Geachte heer minister,
Geachte leden van de havengemeenschap,
Dames en heren,

Het is inderdaad een groot genoegen om u allen vandaag op het Havencentrum te kunnen verwelkomen. Bij deze gelegenheid wens ik ook aan diegene die ik deze maand nog niet ontmoet had, een heel succesvol 2016 toe te wensen.

De jaren vliegen snel voorbij. In 2013 hebben we het 25 jarig bestaan van het Havencentrum gevierd, in 2014 hebben we onze missie up to date gebracht. Daarbij hebben we de jongeren als prioritaire doelgroep gedefinieerd, met als doel hen de haven on al haar sectoren te tonen en hun interesse te wekken in de jobmogelijkheden.

2015 ook voorbij, en het is ook een druk jaar geweest. We hebben meer dan 43.000 bezoekers ontvangen, waarvan 38.000 rondgeleid werden door een van onze 75 gidsen. Dat waren dus 750 reservaties, 1800 keer een gids ingepland, en nog veel meer opties, wijzigingen en annulaties. Zonder de – gelukkig beperkte – impact van terreurdreiging in december zouden de cijfers nog beter geweest zijn.

Maar weet dat het Havencentrum nog steeds het grootste bezoekerscentrum voor een haven is in de wereld. Het wordt ook zo erkend en daarom dat de gelijkaardige centra die de laatste jaren ontstaan zijn in Le Havre, Genua, Livorno, … allemaal de naam Port Center aangenomen hebben.

Deze morgen hebben we het genoegen gehad om het Havencentrum voor te stellen aan de Vlaamse minister die qua bevoegdheden het dichtst bij onze werking staat: Werk, Economie, en Innovatie zijn ook voor ons een rode draad.

*Economie, omdat de haven en industrie van Antwerpen de belangrijkste motor van de economie in onze provincie is, en het provinciebestuur deze volop steunt.

*Werk, omdat wat wij doen een belangrijke trigger is om een jongere geïnteresseerd te krijgen in een job in de haven. Wat kan er meer impact hebben dan op het terrein de activiteiten in de haven met eigen ogen te aanschouwen?

*Ook met het innoveren zijn we volop bezig, bijvoorbeeld met het finetunen van onze rondleidingen om zeker te zijn dat deze op de golflengte van de jeugd van tegenwoordig zitten. Als jullie dus in de haven een groep jongeren zien die de schepen observeren en met hun smartphone de website marine Traffic opzoeken om meer te weten, dan is dat een groep van ons.

Aan de minister hebben we ook onze nieuwe projecten voorgesteld:

1. De vernieuwing van de tentoonstelling– dat is een van de doelstellingen in het kader van onze vernieuwde missie, en we doorlopen momenteel het proces om deze up to date te brengen, zowel qua inhoud als qua presentatie en interactie met de bezoeker. We hebben de workshops met havenkenners achter de rug om de inhoud te definiëren. In de komende maanden volgen het concept voor de visualisatie en de beleving, en een actieplan voor de implementatie. Ik hoop van harte dat we zoals in al de voorbije jaren hierbij op de steun van veel bedrijven mogen rekenen.

2. Het Europees project Delta oPORTunities – we zijn trekker in deze samenwerking met onze collega’s in Rotterdam en de gelijkaardige organisaties voor de havens van Terneuzen, Zeebrugge en Gent. Het doel van dit project is de promotie van jobs in de havens bij de jongeren, dus echt onze kernmissie, en we verwachten de definitieve goedkeuring van de Europese subsidie tegen deze zomer.

Beste vertegenwoordigers van de haven, om te besluiten wil ik benadrukken hoe we vanuit het Havencentrum dit alles voor u doen, en graag ook samen met u. In onze Raad van Bestuur vertegenwoordigen 3 personen de havengemeenschap:

* Stephan Vanfraechem voor de logistieke sector

* Nadia Werkers voor de industrie

* En als nieuw lid sedert deze maand William Demoor die het Havenbedrijf zal vertegenwoordigen.

U kan ook rekenen op de ploeg van het Havencentrum die hard werkt om al onze ambitieuze plannen waar te maken, en ik hoop dat u vandaag de goede contacten verder kan onderhouden.

Dank u.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.