toespraken

6 June 2017

Toespraak tijdens de studiedag Vleeskippen op het Proefbedrijf Pluimveehouderij

Dames en heren,
Beste pluimveehouders, onderzoekers en vertegenwoordigers,

Welkom op de eerste van onze duo-studiemiddagen voor de vleeskuikensector.

Onze investeringen op het Proefbedrijf Pluimveehouderij zijn het beste bewijs van het feit dat deze sector de provincie Antwerpen nauw aan het hart ligt. Ons praktijkonderzoek speelt in op de meest actuele noden. Met onze resultaten reiken we je objectieve informatie aan over de mogelijkheden om op een efficiënte en duurzame manier kippenvlees te produceren. Zo zorgen we er samen voor dat de burger vlees van gezonde kippen koopt. Dit is van groot belang om het maatschappelijk draagvlak voor landbouw, dat regelmatig onder druk staat, te verhogen.

De resultaten van het onderzoek verspreiden we via publicaties, maar ook op deze studiedagen, om zo bij te dragen aan de kennis en expertise binnen de landbouwsector. Het is ook al enkele jaren een traditie om de vaste studiedag op het Proefbedrijf uit te breiden met een tweede dag in de provincie West-Vlaanderen. Komende vrijdag presenteren onze mensen in Tielt hun bevindingen. En dit in samenwerking met het PraktijkCentrum Pluimvee, zodat alle Vlaamse pluimveehouders met onze resultaten kunnen kennismaken.

Samenwerken en kennisdelen met iedere partij die bij onderzoek en voorlichting in de pluimveesector betrokken is, is voor ons vanzelfsprekend. Dat we hierbij zelfs internationaal gaan, mag blijken uit de aanwezigheid van onze tweede spreekster van de universiteit van Wageningen.

Vandaag presenteert Ine Kempen van ons Proefbedrijf de productieresultaten van de laatste rondes in het project “Een goede start van jonge vleeskuikens, de sleutel voor lager antibioticagebruik, beter dierenwelzijn en een verhoogd bedrijfsmanagement”. Dit project wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid, in het kader van PDPO, het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling.

Voor dit project hebben we ook samengewerkt met de universiteit van Wageningen. Rond het thema “Uitkomst in de stal” hebben zij de effecten op dierenwelzijn en diergezondheid bestudeerd. Ingrid de Jong, senior researcher van Wageningen Livestock Research, presenteert straks hun bevindingen.

Vorig jaar gaf Philippe Gelaude van Diergezondheidszorg Vlaanderen zo’n goede presentatie, dat we hem opnieuw hebben uitgenodigd. Hij voerde onderzoek rond bioveiligheid en antibioticumgebruik. De focus bij deze pluimveedierenarts ligt dan ook op preventie. Ditmaal staat Gumboro centraal. Hoe kan dit virus voorkomen worden en wat zijn de valkuilen bij preventie? Philippe doet het allemaal uit de doeken.

Onderwerpen en thema’s voldoende om achteraf bij de afsluitende drink na te praten en ideeën uit te wisselen.

Alvast bedankt voor uw aanwezigheid en uw interesse voor de werking van het Proefbedrijf. Ik wens u een aangename, boeiende en inspirerende namiddag.