toespraken

8 October 2019

Toespraak tijdens de studiedag leghennen in de Hooibeekhoeve

Beste aanwezigen

Het was een bewogen jaar voor onze sector mede door de uitbraak van de vogelgriep en de nasleep van de fipronilcrisis. Ik denk dat het belangrijk is om op momenten als deze samen te komen en te kijken hoe we als pluimveehouder, expert of welke rol dan ook binnen de sector samen huidige en toekomstige uitdagingen kunnen aangaan.

Ook hier op het Proefbedrijf zorgt dreiging voor insleep van vogelgriep of andere ziekten voor een continue aan te houden waakzaamheid. Om een klein voorbeeldje te geven: externen moeten altijd douchen alvorens ze onze kippenstallen in mogen. Deze maatregel om de bioveiligheid te kunnen garanderen is permanent van kracht. 

Straks na de uitgebreide uiteenzetting van DierenGezondheidsZorg Vlaanderen en de bedrijfsdierenartsen van het Proefbedrijf over de recente Aviaire Influenza uitbraak in België is er ook ruimte om hiervoor met elkaar van gedachten te wisselen. Het belangrijkste is natuurlijk dat we gedeelde lessen kunnen trekken voor de toekomst.

Maar eerst gunnen onze eigen onderzoekers Ine Kempen en Nathalie Sleeckx een blik achter de schermen van de lopende proeven in de stallen van het Proefbedrijf. Zowel bij hennen met hele snavels als bij hennen die behandeld werden met infrarood is pikkerij een mogelijk probleem waar we altijd alert voor moeten zijn en blijven. Vanzelfsprekend wordt er geprobeerd om dit gedrag bij beide groepen in te dijken door preventief te werken. Dit kan door middel van lichtmanagement, voederaanpassingen, afleiding, enzovoort.

De preventieve aanpak van pikkerij bij leghennen met hele snavel of leghennen met een behandelde snavel hoeft niet anders te zijn. Maar vooral een directe aanpak bij ontstaan van de eerste symptomen is van belang. Bij alle proeven staat dierenwelzijn voorop. Ik hoef het jullie niet te vertellen dat kippen die zich goed voelen, ook beter produceren.

Ik geef graag het woord aan Ine Kempen en Nathalie Sleeckx van het Proefbedrijf.

 

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.