toespraken

15 March 2018

Toespraak tijdens de Provinciale finale Mini-onderneming

Beste mini-ondernemers,

Beste leercoaches,

Dames en heren,

Jaar na jaar is deze provinciale finale steeds meer uitgegroeid tot hét hoogtepunt van een schooljaar dat in het teken staat van “ondernemen” en “ondernemerschap”. Ook de provincie Antwerpen draagt dit ondernemersinitiatief een warm hart toe, want de ondernemers van morgen zitten vandaag nog op de schoolbanken. Ik ga hier niet te lang speechen want ik weet dat jullie vol spanning zitten te wachten op het verdict van de deskundige jury.

Jonge mensen die hun schouders onder onze economie willen zetten, zorgen er mee voor dat de provincie Antwerpen de motor blijft van de Vlaamse economie. Ons provinciaal Havencentrum probeert de haven voor te stellen als een aantrekkelijke werkgever, want veel havenbedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld.

Op het jobevent ‘We are Chemistry’ op woensdag 21 maart kom je dan weer alles te weten over chemie. Ben je nieuwsgierig dan zijn jullie alvast allen van harte welkom in BluePoint Antwerpen (Berchem). 

Jullie moeten ook zeker eens een kijkje nemen op ZoWerktHet.be, ons online platform dat werkzoekenden bruikbare en persoonlijke ondersteuning geeft over het zoeken naar een eerste job, het opstellen van een goed CV, enzovoort.

Maar naast jongeren die kiezen voor jobs in haven en industrie, hebben we vooral ook jongeren nodig die hun eigen bedrijf oprichten, en zo dus eigenlijk hun eigen job creëren én hopelijk die voor zovele anderen. Wij willen er alles aan doen opdat Antwerpen een ondernemersvriendelijke provincie blijft. Meer bepaald voor jonge ondernemers en starters.

Het is in ieder geval fijn en bemoedigend om vast te stellen dat het aantal actieve ondernemingen in onze provincie blijft stijgen. De provincie Antwerpen mocht vorig jaar bijna 17.000 nieuwe ondernemingen verwelkomen. Dat is bijna 2 procent meer dan in 2016. Daarmee is Antwerpen de provincie met het hoogste aantal starters.

Als het aantal mini-ondernemingen in onze provincie de voorbode is voor de toekomstige evolutie, dan ziet het er alvast goed uit. Waren er in het schooljaar 2007-2008 nog 148 mini’s, dit schooljaar zijn er 184 mini-ondernemingen opgestart in de provincie Antwerpen. Een stijging met bijna 25% in 10 jaar tijd! Geen enkele bedrijfstak doet het beter. Proficiat!

Ik ben ervan overtuigd dat jullie het voorbije schooljaar heel wat nuttige tips en kansen hebben gekregen om jullie ondernemer-skills aan te scherpen. Ik hoop dat hierdoor jullie zin om te ondernemen is aangewakkerd.

Het doet me deugd om vandaag te zien hoeveel creativiteit er in jullie mini-ondernemingen komt bovendrijven. Ik zie ook dat jullie milieubewuste mini-ondernemingen zijn die resoluut de invalshoek van de duurzaamheid kiezen en ook de gezondheid van jongeren hoog in het vaandel dragen. 

Het succes van de mini-ondernemingen is uiteraard ook mede het resultaat van het enthousiasme van de leercoaches en coördinatoren, die ik bij deze dan ook hartelijk wil danken voor hun niet aflatende inzet, en die op zijn minst een presentje verdienen. Ik nodig hen dan ook graag hier vooraan uit. (leercoaches en coördinatoren op podium vragen - overhandiging van een attentie)

Beste mini-ondernemers, ik ga jullie niet langer in spanning houden en geef graag het woord aan de voorzitter van de jury voor de proclamatie van de resultaten.  Ik wens elk van jullie heel veel succes! Vandaag, maar uiteraard ook in de toekomst.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.