toespraken

17 June 2013

Toespraak tijdens de netwerksessie “Het gat in de markt”

Goedemiddag allemaal,

Via diverse wegen vernamen we dat bij verschillende gemeenten vragen leven rond de organisatie van markten met hoeve- en streekproducten. Naast het feit dat we de verschillende Antwerpse gemeenten zo goed mogelijk willen ondersteunen, geven we vanuit de provincie graag extra aandacht aan deze producten. Ze vormen namelijk een overlap met verschillende domeinen. Als ik kijk naar mijn eigen bevoegdheden als gedeputeerde, kunnen de hoeve- en streekproducten ondergebracht worden bij zowel landbouw als economie.

Ook bij mijn collega’s van toerisme en platteland spelen hoeve- en streekproducten een belangrijke rol. Binnen de bestuursnota komt het thema dan ook regelmatig aan bod.
Om deze beloften ook naar de praktijk te vertalen, hebben we de afgelopen maanden een voorbereidend traject afgelegd. Zoals u misschien via de pers hebt vernomen, organiseerden we twee Lekkers met Strekencafé’s.

Op deze avonden gingen verschillende stakeholders samen op zoek naar hoe we hoeve- en streekproducten in de provincie Antwerpen beter op de kaart kunnen zetten. Dit resulteerde in zowel strategische doelstellingen als concrete acties. De strategische doelstellingen zullen dienen om een meerjarenplan voor ons hoeve- en streekproductenbeleid op te stellen, waarover u de volgende maanden zeker meer zal vernemen. De concrete acties vertalen deze doelstellingen dan weer naar de praktijk en worden uitgevoerd door, of in samenwerking met anderen.

Een van de knelpunten in het ganse hoeve- en streekproductenverhaal, wat ook naar voor kwam uit de Lekkers met Strekencafé’s, is de distributie van deze producten. Als provincie willen we hier een faciliterende rol spelen en deze studienamiddag is hier een voorbeeld van. We hopen dat jullie op deze manier voldoende informatie kunnen meenemen om een duurzame hoeve- en streekproductenmarkt in uw gemeente te organiseren en er op die manier voor te zorgen dat de producten gemakkelijker van de producent tot bij de consument geraken.

Ik wens jullie een leerrijke namiddag en geef graag het woord aan Ruben Boonen, onze adviseur hoeve- en streekproducten, die jullie het verdere verloop van de namiddag zal toelichten.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.