toespraken

19 February 2018

Toespraak tijdens de inspiratiesessie verbrede landbouw op de Agridagen

Beste aanwezigen,

Beste landbouwers,

Beste vrienden,

Volgens de laatste telling (anno 2016) telt onze provincie nog 3614 landbouwers. Eén voor één landbouwers die je niet over dezelfde kam kan scheren, want elk bedrijf is uniek. En elke landbouwer zoekt de ondernemingsvorm die hem ligt en de grijpt de kansen die zich voordoen. Het resultaat is een boeiende mix van:

•       kleinschalige en grootschalige land- en tuinbouwbedrijven

•       eenmansbedrijven en bedrijven met verschillende ondernemers

•       bedrijven die kiezen voor biolandbouw en bedrijven die produceren op de gangbare manier

•       bedrijven die gevestigd zijn nabij dorpskernen en/of natuur en bedrijven die  liggen in de open ruimte

•       bedrijven die hun producten verkopen aan de volgende schakel in de voedselketen en bedrijven met eigen verkoop

•       bedrijven die aan landbouwverbreding doen en bedrijven die enkel produceren

•       …

Deze mix van bedrijven is noodzakelijk om in te spelen op de verschillende vagen en evoluties van de markt. Bovendien hebben de verschillende productiemodellen elkaar nodig. Vanuit de provincie Antwerpen vinden we het zeer belangrijk om al deze productievormen te ondersteunen.

Vandaag willen we jullie ondersteunen én inspireren richting verbrede landbouw: of het nu gaat over landbouweducatie, korte keten, groene zorg of landbouwrecreatie. We zien dat er een heel aantal bedrijven al de stap gezet hebben, zeker op het gebied van landbouweducatie en korte keten. En we zien ook hier een groot verschil tussen de bedrijven. Dat is maar goed ook, want als ondernemer moet je op zoek gaan naar een unieke positie. Je kan niet gewoon kopiëren van iemand anders. Je moet zoeken naar je eigen concept, dat bij jou aansluit en bij je bedrijf past.

Op momenten zoals vandaag kan je ideeën opdoen, tips krijgen van andere landbouwers, en kom je te weten waar de kansen maar ook de valkuilen liggen. Zo kan je naar huis gaan met een rugzak vol informatie en ideeën om aan de slag te gaan. Er zijn ondertussen tal van organisaties, die je ontdekt in de loop van deze sessie, die jou verder mee op weg kunnen helpen.

Als provincie steunen zetten wij in het kader van verbrede landbouw specifiek in op hoeve- en streekproducten en landbouweducatie. Voor beide bundelt de provincie het aanbod op een website om zo samen sterker naar buiten te komen. De provincie neemt ook de promotie van deze websites op zich, zodat zoveel mogelijk mensen in contact komen met jouw product.

Er is de website www.lekkersmetstreken.be, die sinds kort in een nieuw kleedje steekt. Er staan ondertussen meer dan 170 producenten en meer dan 400 producten op. Maar we weten dat dit nog niet alles is, vandaar een warme oproep om ook jouw product bij op de website te zetten. Je vindt hiervoor een aanmeldknop op de website. We merken dat deze website regelmatig bezocht wordt door consumenten én horeca-uitbaters, dus belangrijk om jouw product ook buiten je bedrijf te kunnen verkopen.

Binnenkort komt ook de nieuwe website www.bezoekdeboerderij.be. Daar kunnen jullie vanaf vandaag op inschrijven. Op deze nieuwe website komen alle land- en tuinbouwers die landbouweducatie aanbieden op hun bedrijf. En hiermee bedoelen we ALLE landbouwers: of je nu dagelijks een groep ontvangt of slechts één keer per jaar. In de kalender kan je aangeven op welke dagen je groepen wenst te ontvangen en of je enkel plaatselijke groepen wil ontvangen. Een volledig geautomatiseerd boekingssysteem zal er trouwens voor zorgen dat reservaties automatisch in jouw mailbox komen, waarbij je zelf kan kiezen of je een aanvraag accepteert, weigert of een ander tijdstip voorstelt.

Een aantal van jullie hebben deze zomer van onze medewerkers telefoon gekregen over één van deze websites of misschien over beide en zitten ondertussen in onze databank. Alle anderen kunnen zich vandaag kandidaat stellen. Je surft daarvoor naar één van de websites en zet je gegevens in het contactformulier. Onze medewerkers nemen dan nadien contact op.

Wie zich dit weekend tijdens de Agridagen opgeeft, krijgt meteen ook een mooie verrassing mee naar huis. Tijdens de receptie kan dat, maar je kan de rest van het weekend ook terecht op de stand van de provincie Antwerpen in Hal 2. Je kan je daar trouwens niet alleen inschrijven op de websites van Lekkers met Streken en Bezoek de boerderij, maar kan ook instappen in andere onderzoeken en projecten waar de provincie mee bezig is. Want ook voor de hoofdactiviteiten op je bedrijf, kan de provincie Antwerpen een grote steun zijn, denk maar aan ons praktijkonderzoek. Zeker de moeite om eens langs te gaan.

Je krijgt er ook informatie over subsidiemogelijkheden, waarover mijn collega Peter Bellens u straks meer vertelt.

Ik wens u nog een boeiend vervolg van deze inspiratiesessie, en uiteraard fijne Agridagen.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.