toespraken

17 September 2017

Toespraak tijdens Dag van de Landbouw op het Proefbedrijf Pluimveehouderij

Dames en heren,

Op deze Dag van de Landbouw geven zeven bedrijfsleiders uit de provincie Antwerpen een blik op het werk, de producten en het leven op hun land- of tuinbouwbedrijven. Ook ons Proefbedrijf Pluimveehouderij zet hier vandaag op deze dag de deuren open.

En het is broodnodig dat de land- en tuinbouwsector de deuren opent voor het grote publiek, want er bestaan nog altijd heel wat vooroordelen, waaraan de recente gebeurtenissen geen goed hebben gedaan.

Ik ben dan ook de Boerenbond en Landelijke Gilden zeer dankbaar dat ze dit initiatief ter promotie van de land- en tuibouwsector voortzetten.

Onze investeringen op het Proefbedrijf Pluimveehouderij zijn het beste bewijs van het feit dat deze sector de provincie Antwerpen nauw aan het hart ligt. Ons praktijkonderzoek speelt in op de meest actuele noden. Met onze resultaten reiken we je objectieve informatie aan over de mogelijkheden om op een efficiënte en duurzame manier kippenvlees te produceren. Zo zorgen we er samen voor dat de burger vlees van gezonde kippen koopt.

Want voor vele burgers en consumenten zijn kip en eieren voedingsproducten, die goedkoop en alledaags zijn. Wellicht dat we er zelf ook vaak niet bij stilstaan, en vinden we het ook vaak vanzelfsprekend dat deze goedkope voedingsproducten zomaar voor het grijpen liggen.

Echter om deze voedingsproducten veilig en voor iedereen betaalbaar op de markt te brengen levert de pluimveesector zeer grote inspanningen, want de uitdagingen zijn groot en zeer uitlopend.

Denk hierbij aan:

- Voedselveiligheid (herinner u de recente fipronil-crisis). Onze consument gaat er vanuit dat het normaal is dat hij mag eisen dat zijn voeding 100% veilig is. Velen beseffen niet dat, wat voeding betreft, we nooit een 0–risico kunnen garanderen.

- Dierenwelzijn, een thema waar de discussie en de emoties vaak hoog kunnen oplopen. Vragen zoals “mogen we dieren gebruiken voor economisch doeleinden” en dan ook nog “in grote aantallen op een beperkte plaats” zijn niet makkelijk om te beantwoorden. De pluimveesector is dan ook een sector die vaak onder vuur ligt bij belangengroepen die voor dierenrechten opkomen.

- Milieu, Onze pluimveebedrijven worden onder economische druk steeds groter en de ruimte voor dergelijke bedrijven in Vlaanderen steeds kleiner. Het is dus logisch dat er hier een continu spanningsveld heerst tussen bedrijfsleiders die vooruit willen en omwonenden die geen hinder willen.

- Economische bedrijfszekerheid, Vlaanderen is geen eiland en zeker geen economisch eiland. Onze bedrijven moeten concurreren met buitenlandse collega’s, ook op de eigen markt. Dit wil zeggen dat ze continu moeten zoeken naar innovaties die ervoor zorgen dat ze in Vlaanderen kunnen produceren en toch het hoofd kunnen bieden aan importproducten.

Met het Praktijkonderzoek op het Proefbedrijf Pluimveehouderij willen we de pluimveehouders dan ook de nodige kennis geven om volwaardige en rendabele bedrijven uit te bouwen. In onze werking richten we ons ook vooral naar de pluimveehouders en andere personen die professioneel verbonden zijn aan de pluimveesector.

Toch vinden we het belangrijk om regelmatig ook de burger/consument te informeren over de inspanningen die de pluimveesector doet en welke bijdrage wij als Provincie Antwerpen leveren om veilige en gezonde eieren en kippen te produceren.

Alvast bedankt voor uw aanwezigheid en uw interesse voor de werking van het Proefbedrijf Pluimveehouderij op deze Dag van de Landbouw. Ik wens u en alle bezoekers vandaag een aangename, boeiende en inspirerende namiddag.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.