toespraken

21 October 2016

Toespraak op de Studiedag voor lokale en provinciale ambtenaren 'Op het Erf'

Goedemiddag Allemaal,

Welkom Op het Erf van het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver.

We zitten hier vandaag in het hart van de Mechelse glastuinbouwregio waar tuinders, veiling BelOrta en tal van toeleveranciers en groentenverwerkende bedrijven samen een belangrijk economisch netwerk vormen, het agrocomplex genaamd.
Dit Proefstation en de provinciale tuinbouwschool PTS zijn niet toevallig ook hier gevestigd. De ideale plek dus om kennis te maken met land- en tuinbouw en ons provinciaal landbouwbeleid.

Als provincie zetten we in op het ontwikkelen en stimuleren van duurzame landbouw als drager van een innoverend agrocomplex.
Om dit te realiseren, streven we drie doelstellingen na.

In de eerste plaats zetten we in op het verhogen van kennis en expertise binnen de landbouwsector. Dit doen we onder andere door praktijkonderzoek te subsidiëren, zoals dit Proefstation en de proefbedrijven in Geel en Hoogstraten. In de workshop Energie zullen jullie meer vernemen over het belang van onderzoek naar energie voor de land- en tuinbouwer. Zo spelen we als provincie ook een trekkende rol inzake het geothermieverhaal.

Daarnaast vrijwaren we de ontwikkelruimte voor duurzame landbouw. Ruimte voor landbouw is essentieel want zonder landbouw geen agrocomplex en omgekeerd. De ruimtelijke verankering en de samenhang van het agrocomplex, zoals hier in Sint-Katelijne-Waver, komt aan bod in de workshop Agrocomplex.

Tot slot trachten we het maatschappelijk draagvlak voor landbouw te verhogen. Als provincie kunnen we hier rechtstreeks aan bijdragen door beleidsmakers te informeren over land- en tuinbouw, zoals we vandaag doen, maar ook landbouwers zelf kunnen de burger weer in contact brengen met hedendaagse landbouw door allerlei verbredingsactiviteiten. Hierover meer in de workshop Verbreding.

We vinden het als provincie belangrijk om alle soorten land- en tuinbouw te ondersteunen. Er is niet slechts één juist bedrijfsmodel, er zijn vele mogelijkheden en zoals we deze voormiddag in de praktijk gezien hebben, kan een bedrijf intensieve teelt perfect combineren met verbreding.

Over de vele keuzes en uitdagingen waar de hedendaagse land- en tuinbouwer mee te maken heeft, zal onze gastspreker, Koen Symons van Innovatiesteunpunt, ons meteen meer vertellen. Ik wens u allen nog een zeer boeiende en verbredende blik op land- en tuinbouw.

Koen, aan u het woord.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.