toespraken

7 May 2017

Toespraak Burenmoment Open Wervendag provinciehuis

Dames en Heren,
Beste buren,

Het is een groot plezier om u vandaag als buurtbewoners namens de provincie Antwerpen te verwelkomen op de werf van ons nieuwe provinciehuis.

We gaan stilaan de laatste rechte lijn in. Tegen de zomer bereiken we met de ruwbouw het hoogste punt. Deze werken eindigen tussen carnaval en Pasen 2018. In januari 2018 hopen we met de tuinaanleg te starten en de ingebruikname is in najaar 2018.

Met dit nieuwe provinciehuis creëren we opnieuw een landmark aan de Antwerpse skyline. Het wordt net geen 58 meter hoog en dus een klein beetje lager dan het oude provinciehuis van 71 meter. Daardoor moeten we wel het Mas laten voorgaan qua hoogte. Het provinciehuis wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid.

Nu werkt het personeel verspreid over verschillende gebouwen. In het nieuwe provinciehuis delen ze de werkvloer. In het totaal verhuizen 11 departementen, 51 diensten of 800-tal personen waaronder de medewerkers van de centrale administratie, nu tijdelijk gehuisvest in het Provinciehuis aan de Singel en het Coveliersgebouw in de Boomgaardstraat. Veel van deze diensten zijn bevoegd voor grondgebonden materie zoals waterbeleid, mobiliteit, milieuvergunningen, bouwberoepen, economie, … Zaken die de provincie ter harte blijft nemen in de toekomst.

U heeft ongetwijfeld al gemerkt dat door de vorm van ons nieuwe provinciehuis dit echt wel een technisch hoogstandje kan genoemd worden. De schuine wand die zwenkt en tot 12,6 meter overhelt, is een heuse krachttoer om te bouwen. Het biedt in ieder geval voordelen, want zo zorgen we ervoor dat het hoge gebouw zo weinig mogelijk zonlicht wegneemt van de omliggende gebouwen. Het gebouw wordt gekenmerkt door 683 driehoekige ramen en zal bovendien schitteren in de zon met bijna 10 miljoen glasmozaïekjes die de gevel bekleden.

Ook op energievlak zijn we bij de voorlopers. Ons nieuwe provinciehuis is een Bijna EnergieNeutraal kantoorgebouw. We hebben hier 350 boorputten om de aardwarmte te gebruiken om ons gebouw op te warmen, zodoende gebruiken we de warmte van de zomer om in de winter op te warmen en de koelte van de winter om in de zomer te koelen. De gevel bestaat maar voor 40 procent uit glas om te voorkomen dat het gebouw opwarmt door de zon, maar we krijgen dankzij de driehoekige ramen wel voldoende licht binnen. Daarnaast gebruiken we het regenwater voor sanitaire voorzieningen en er worden 134 zonnepanelen geplaatst.

Het nieuwe provinciehuis biedt trouwens meer dan enkel de kantoren van onze provinciale administratie. Dwars daarop staat ook een congresgedeelte, waar we ons nu trouwens bevinden. Het biedt half ondergronds de ruimte voor twee auditoriums, één voor 350 personen en één voor 110 personen. Dit laatste heeft ook stemfaciliteiten en wordt voor de provincieraad gebruikt. Bovengronds is een grote polyvalente ruimte, twee representatieve vergaderzalen en de verbinding russen de twee ruimten is met een monumentale draaitrap, met een knipoog naar het vorige provinciehuis. Het restaurant zal niet voor publiek zijn, het is een personeelsrefter zoals vroeger.

Net zoals in het verleden geven we ook in en rond het nieuwe provinciehuis heel wat ruimte aan kunst. Kunst die dus niet alleen binnenin het gebouw te bewonderen zal zijn, maar ook buiten.

De vroegere bovengrondse parking, laat ons maar zeggen de betonvlakte, maakt plaats voor een groen en open park. Er komt bijna 7.000 m² grasveld in verschillende vormen: van groen gras tot kruidige veldjes. We planten ook 154 nieuwe hoogstambomen rond de nieuwe provincietoren. Het wordt een echte groene long, volledig publiek toegankelijk Te voet of met de fiets kan je vrij over het terrein.

Onder het park komt een ruime parking voor 310 auto’s en 400 fietsen.
We maken optimaal gebruik van de infrastructuur, door voor buurtparkeren te kiezen ’s avonds en in het weekend.

Wanneer we de parking in gebruik kunnen nemen, is nog niet bekend. Er moet immers nog veel bewegwijzering komen. Nadien zullen er afspraken komen over het samen gebruik van de parking, dat is dan in 2019. We moeten eerst zelf als provinciebestuur goed en wel verhuisd zijn.

Ook in deze laatste rechte lijn, blijft het Infopunt van het nieuwe provinciehuis de plek om al uw vragen aan te stellen.

Straks krijgt u als eerste de kans om de rondleiding van Open Wervendag te volgen. Iets voor 10. Hou er wel rekening mee dat de trappen veel inspanning vergen. Er is echter ook de kans om rond het gebouw te lopen.

Maar om er nog een beter beeld van te krijgen, stel ik voor om samen naar de eerste vertoning van het nieuwe filmfragment van Sylvester te kijken over de bouw van ons nieuwe provinciehuis. Ik dank u alvast voor uw aanwezigheid en interesse. Ik wens u een aangenaam en boeiend bezoek aan onze werf.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.