toespraken

21 August 2013

Toespraak bij de voorstelling van het receptenboekje ‘Koken met hoeve- en streekproducten’

Beste mensen,

U heeft het wellicht gehoord, of zien opduiken tussen de potten en pannen: hier op de Klein Engelandhoeve wordt gekookt met hoeve- en streekproducten. Een initiatief dat we vanuit de provincie Antwerpen graag ondersteunen.

Sinds 2009 zet onze provincie zich in om hoeve- en streekproducten duidelijker op de kaart te zetten. Door hierop in te zetten, ondersteunen we niet alleen de land- en tuinbouwsector, maar ook de andere economische sectoren, de toeristische sector en de plattelandsontwikkeling. Om de provinciale werking rond hoeve- en streekproducten een gezicht te geven, kwam de provincie Antwerpen begin vorig jaar naar buiten met een nieuw logo met slagzin: Lekkers met Streken.

Binnen Lekkers met Streken verenigen en promoten we de verschillende hoeve- en streekproducten die onze provincie rijk is. We zien een betere bekendheid en verspreiding van deze producten als een extra troef voor onze lokale ondernemers. Bovendien creëren we voor de producenten een markt om hun activiteiten uit te breiden en om in te spelen op de toenemende interesse van consumenten in producten van bij ons.

Vanuit die gedachtegang willen we ook anderen stimuleren om op een vernieuwende manier te werken rond hoeve- en streekproducten. Geïnteresseerden konden hierbij beroep doen op onze subsidiekorf. Zo investeerden we onder andere in een project van de Landelijke Kinderopvang waar niet alleen tussendoortjes vervangen werden door hoeve- en streekproducten, maar kinderen in spelvorm ook kennismaakten met de verschillende producten. Voor dit project in de Klein Engelandhoeve werd 7.500 euro vrijgemaakt.

We kennen de Klein Engelandhoeve onder meer door de verkoop van streekgebonden producten. Maar door hun producten nu ook te gebruiken in kookworkshops creëer je een extra troef: hoeve- en streekproducten zijn niet alleen mooi om te hebben of cadeau te doen, je er kunt ineens ook lekkere maaltijden mee bereiden! Ik ben dan ook blij dat de recepten nu in een boek gegoten zijn. Zo kunnen ze zich ook buiten de muren van de Klein Engelandhoeve verspreiden en anderen inspireren.

Het receptenboekje bevat verschillende adresjes, zoals de Wolkenhoeve in Geel waar je terecht kunt voor heerlijk varkensvlees of De Wieltjeshoeve in Turnhout met hun breed assortiment aan groenten. Maar onze provincie herbergt uiteraard veel meer streeklekkers, gaande van kaas en confituur over koeken en wafels tot bieren en sterke dranken. In totaal zijn er in onze provincie meer dan 300 hoeve- en streekproducten waarvan 38 een heel deel ook erkend is op Vlaams niveau als Streekproduct of Erkend Verkooppunt Hoeveproducten. Er valt nog heel wat te ontdekken! Te beginnen bij dit receptenboekje!

Ik wens jullie er alvast veel plezier mee.