toespraken

19 June 2020

Toespraak bij de start van de zomer van de korte keten op de Vluchtenburghoeve in Aartselaar

Goedemorgen

Graag wil ik alle aanwezigen welkom heten, en in het bijzonder Mariette en dochter Ilse en landbouwer Ferdinand bedanken dat ze gastvrouwen/-heer willen zijn.  

Na een periode van lockdown mogen we stilaan meer en verder uit ons kot komen, in die voorzichtige enthousiaste stemming verzamelen we hier vandaag op de Vluchtenburghoeve om de Zomer van de Korte Keten officieel te starten.

Door de coronacrisis werd de Week van de Korte Keten in 2020 omgevormd tot een heuse Zomer van de Korte Keten. In plaats van één week promoten we dit jaar de hele zomer en nazomer tot en met 30 september activiteiten die mensen warm maken om lokale producten te ontdekken, proeven, consumeren.

We zijn hier op het erf van melkveebedrijf annex hoevewinkel de Vluchtenburghoeve waar ze onder meer ambachtelijk ijs en rijstpap verkopen dat gemaakt is van de dagverse melk van hun eigen melkkoeien.

Ilse, de dochter des huizes, zal hier straks meer over vertellen.

We beseffen dat het dit jaar voor landbouwers, verenigingen en steden en gemeenten minder evident is om activiteiten te organiseren in het kader van de Zomer van de Korte Keten. Er zijn enerzijds veiligheidsredenen waar we ons allemaal aan moeten houden om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 blijvend in te dijken. Anderzijds willen we onze inwoners die hun zomer meer dan ooit in eigen land gaan doorbrengen, een mooi en veilig aanbod voorschotelen met activiteiten die gelinkt zijn aan lokale producten, de korte keten.

We merken dat de coronacrisis veel Vlamingen aanzette om hun eigen buurt te (her)ontdekken en vers voedsel te kopen via de korte keten zoals in hoevewinkels, aardappel- en melkautomaten, via afhaalmomenten en thuislevering van buurderijen, … of op allerlei andere manieren recht van bij de boer. De klanten waarderen het directe contact met de landbouwer en de kraakverse producten die ze soms echt letterlijk recht van het veld tussen de kiezen kunnen steken of thuis in de kookpot.

Op dit positieve elan willen we deze zomer verdergaan! Daarom ontwikkelden we doe-het-zelfpakketten voor alle producenten die deze zomer een activiteit organiseren in het kader van de Zomer van de Korte Keten. In deze pakketten zitten posters, stickers, afspanlint en ontsmettingsgel. Het coronacommunicatiemateriaal zoals de posters en de vloer- en wandstickers herinneren de consumenten eraan om afstand te houden, hun handen geregeld te wassen, contactloos te betalen, … Met het afspanlint kan er bijvoorbeeld op het veld van een CSA-boerderij of pluktuin aangeduid worden waar er al geplukt of op een andere manier geoogst kan worden. Straks tijdens het fotomoment zullen Mariette en Ilse het eerste pakket uitpakken en hun erf en hoevewinkel hiermee inrichten zodat ze klaar zijn voor de Zomer van de Korte Keten.

Alle korteketenproducenten die een activiteit organiseren in het kader van de Zomer van de Korte Keten kunnen vanaf vandaag ook zo’n doe-het-zelfpakket aanvragen via de dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid van de provincie Antwerpen. Op die manier wil de provincie een veilige en rijk gevulde Zomer vol korteketeninitiatieven stimuleren. Ik ben alvast benieuwd naar de originele activiteiten die de komende dagen en weken gaan verschijnen op www.zomervandekorteketen.be. Sommige ondernemers wachtten niet op deze aftrap en zetten hun eco- en boerenmarkt, hun smikkeltocht of afhaalpunt van lokale producten in een museum reeds op de campagnewebsite. Dat aanbod zal de komende maanden nog groeien als de campagne na vandaag helemaal uit de startblokken schiet.

Dan geef ik nu het woord aan Ilse, de dochter en medezaakvoerster van de Vluchtenburghoeve. Zij zal vertellen hoe zij de afgelopen weken en maanden hebben ervaren en hoe ze zich nu opmaken voor de Zomer van de Korte Keten.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.