toespraken

22 May 2018

Toespraak bij de start van de 'week van de korte keten'

Goedemorgen,

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Alleen al in de provincie Antwerpen ondersteunen wij op dit moment 181 producenten die we kennen, die via de Korte Keten verkopen. Maar er zijn er ongetwijfeld ook veel die we nog niet kennen. 

Elk landbouwbedrijf is uniek en elk landbouwbedrijf heeft zijn eigen visie en strategie. Voor sommige bedrijven is schaalvergroting de beste en soms enige keuze, voor andere bedrijven is de overstap naar nieuwe activiteiten, zoals de verkoop via korte keten, een opportuniteit

Naar schatting 14% van onze landbouwers kiest ervoor om zijn producten via korte keten te verkopen. Ze doen dit omdat ze dan zelf de prijs kunnen zetten en het aanbod kunnen bepalen. In onze provincie vinden we 52 verkopers van hoevezuivel en 12 hoeveslagerijen. Verder zijn er nog 47 verwerkers van groenten en fruit. Je vindt hun producten in hun eigen hoevewinkel of op verkooppunten zoals op de Buurderij

De provincie Antwerpen ondersteunt al die lokale ondernemers onder één gezamenlijke noemer : Lekkers met Streken. Dat is ook de naam van de website waarop de producenten hun eigen producten kunnen plaatsen. Verder trekken we langs grote evenementen in de provincie met ons Lekkers-met-Streken-terras.

De provincie organiseert ook geregeld vormingsmomenten rond belangrijke thema’s als voedselveiligheid, reclametechnieken, enzovoort. Wij ondersteunen ondernemersnetwerken én we hebben ook subsidies om originele en vernieuwende ideeën een duwtje in de rug te geven. Zo hebben de horeca-uitbaters in Kasterlee bijvoorbeeld speciale kindermenu’s op basis van streekproducten ontwikkeld, in de keuken van woonzorgcentrum Lindelo werken ze nu met lekkers uit de eigen streek, enzovoort.

Hoevewinkel Vercammen (bedrijf van Evi Van Camp) is een leverancier bij verschillende Buurderijen. Peter Van de Weyer staat met zijn vleeswaren ook op verschillende Buurderijen. Wie aan welke buurderij levert, vind je op www.boerenenburen.be 

Dit specifieke project werd mede mogelijk gemaakt door subsidies uit de subsidiekorf landbouw. Met de subsidiekorf landbouw ondersteunt de provincie initiatieven van lokale besturen en middenveldorganisaties, die o.a. inzetten op draagvlak voor landbouw en hoeve-en streekproducten. Bij de laatste oproep was er extra aandacht voor initiatieven in het kader van de week van de korte keten, en zo werd ook dit project goedgekeurd.

Met het project ‘De boeren komen naar onze Buurt’ wil de koepel van buurderijen de boer naar de stad brengen. Het project is een samenwerking tussen PIVA, Boeren & Buren en de Buurderijen in de provincie Antwerpen. De buurderij krijgt voor het project €9.792 subsidies. Het hoofddoel van het project is om het concept “Buurderij”  breed bekend te maken en zo bij te dragen aan de economische duurzaamheid van het netwerk van goed draaiende Buurderijen, en zo een grotere afzetmarkt voor hoeveproducten en erkende streekproducten te worden.

Er wordt gefocust op drie momenten rond de week van de Korte Keten, aangevuld met lokale acties: proeverijen, workshops, delen van recepten, terras met hoeveproducten van de eigen producenten op de deelnemende Buurderijen in de Week van de Korte Keten.

1. deelname van Boeren & Buren met een interactieve infostand aan de opendeurdag van PIVA, waar bij goed weer vijf à zeven duizend aanwezigen worden verwacht.

2. net voor de start van de week van de korte keten (22-25 mei): persmoment: gastronomische ervaring op basis van de lokale producten uit de provincie in de PIVA.

3. online communicatie en marketing