toespraken

18 March 2015

Toespraak bij de Provinciale Finale mini-ondernemingen

Beste mini-ondernemers,
Dames en heren,

Eerst en vooral wil ik proficiat wensen aan álle leerlingen die dit jaar hebben deelgenomen aan een mini-onderneming. Niet alleen aan de winnaar of diegenen die vandaag deelnamen aan de finale. Het is een cliché, maar toch, elke mini-ondernemer is een winnaar…!

Graag stel ik me eerst even aan jullie voor. Ik ben Ludwig Caluwé en ben de gedeputeerde van de provincie Antwerpen bevoegd voor economie. En dat is meteen de reden waarom ik hier ben. Want als gedeputeerde voor economie ben ik uiteraard bezorgd om de toekomst van onze Antwerpse economie.

Die is vandaag de motor van de Vlaamse en Belgische economie. Die motor mag echter niet gaan sputteren. Daarom hebben we tijdig nieuwe jonge mensen nodig die hun schouders onder onze economie zetten.

Daarom promoten we dit met ons provinciaal Havencentrum in Lillo.
Misschien zijn sommigen onder jullie er wel al eens op bezoek geweest. Het biedt unieke excursies aan om de boeiende wereld van de haven in Antwerpen te ontdekken. Maar liefst 43.631 leerlingen, leerkrachten en andere geïnteresseerden vonden hun weg in 2014 naar het Havencentrum. Door jongeren ter plaatse de haven te tonen, wordt hopelijk de belangstelling gewekt om later voor een job in de haven te kiezen.

Op de vierde editie van het jobevent ‘We are Chemistry’ van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen op 25 maart kom je dan weer alles te weten over chemie. Jullie zijn alvast allen van harte welkom.
Weten jullie bijvoorbeeld dat de haven van Antwerpen de tweede grootste petrochemische cluster heeft ter wereld? Enkel Houston in de Verenigde Staten moeten we nog even laten voor gaan.

Maar naast jongeren die kiezen voor jobs in haven en industrie, hebben we jongeren nodig die hun eigen bedrijf oprichten, die eigenlijk hun eigen job creëren. Daarom, beste mini-ondernemers, hecht ik als gedeputeerde voor economie groot belang aan de steun die de provincie geeft aan projecten zoals dat van de mini-ondernemingen.

Wij willen er alles aan doen opdat Antwerpen een ondernemersvriendelijke provincie zou blijven. Meer bepaald voor jonge ondernemers en starters. We merken dat het aantal actieve ondernemingen in onze provincie blijft stijgen, tot 139.097 eind 2014. De provincie Antwerpen telt ook het grootste aandeel starters in Vlaanderen.

Toch willen wij er alles aan doen om jonge mensen die overwegen om een eigen zaak te starten, op alle mogelijke manieren te helpen. Vandaar dat wij al vóór de “echte” startersfase, op school, het ondernemerschap willen stimuleren, onder andere door onze steun aan de mini-ondernemingen , de Antwerp Entrepreneur Academy van VOKA en de Vlaamse startersdagen van UNIZO.

Ik ben ervan overtuigd dat jullie in het voorbije schooljaar heel wat nuttige info en tips hebben gekregen. Ik hoop dat jullie hiervan veel hebben opgestoken en ik hoop ook dat hierdoor jullie zin om te ondernemen is aangewakkerd!

Als ondernemer moet je dagelijks keuzes maken: de keuze van een goed product, focus op een bepaalde doelgroep, een juiste prijsbepaling, de beste reclame en zoveel meer. In jullie mini-onderneming maakten jullie kennis met al die aspecten, waardoor jullie een concreet beeld krijgen van het ondernemerschap, inclusief de valkuilen ervan.

Het succes van het project blijkt ook dit jaar weer uit de evolutie van het aantal mini-ondernemingen in onze provincie. Waren er in het schooljaar 2003-2004 nog 89 mini’s, dit schooljaar zijn dat er 135! Een stijging met méér dan 50% in 10 jaar tijd! Geen enkele bedrijfstak doet het beter. Proficiat!

Het succes van de mini-ondernemingen is uiteraard ook en vooral te danken aan het enthousiasme van de leercoaches en coördinatoren, die ik bij deze dan ook hartelijk wil danken voor hun niet aflatende inzet, en die op zijn minst een presentje verdienen. Ik nodig dan ook graag de leercoaches en coördinatoren hier uit vooraan op het podium.
(overhandiging van een attentie voor leercoaches)

Beste mini-ondernemers, ik ga jullie niet langer in spanning houden en geef graag het woord aan de voorzitter van de jury voor de proclamatie van de resultaten. Ik wens elk van jullie heel veel succes!

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.