toespraken

Vragen voor Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Mieke Vogels

19 March 2014

Toespraak bij de Provinciale Finale mini-ondernemingen

Beste mini-ondernemers,
Dames en heren,

Eerst en vooral wil ik proficiat wensen aan álle leerlingen die dit jaar hebben deelgenomen aan een mini-onderneming. Niet alleen aan de winnaar of diegenen die vandaag deelnamen aan de finale. Het is een cliché, maar toch, elke mini-ondernemer is een winnaar…!

Graag stel ik me eerst even aan jullie voor. Ik ben Ludwig Caluwé en ben de gedeputeerde van de provincie Antwerpen bevoegd voor economie. En dat is meteen de reden waarom ik hier ben. Want als gedeputeerde voor economie ben ik uiteraard bezorgd om de toekomst van onze Antwerpse economie. Die is vandaag de motor van de Vlaamse en Belgische economie. Die motor mag echter niet gaan sputteren. Daarom hebben we tijdig nieuwe jonge mensen nodig die hun schouders onder onze economie zetten. Vooral dan op twee terreinen. Enerzijds hebben we meer mensen nodig die kiezen voor jobs in haven en industrie.

Daarom promoten we dit met ons provinciaal Havencentrum in Lillo.

Maar misschien zijn sommigen onder jullie wel al eens op bezoek geweest. Het biedt unieke excursies aan om de boeiende wereld van de haven in Antwerpen te ontdekken. Het Havencentrum Lillo sloot 2013 af met een recordaantal bezoekers en dit reeds voor het derde jaar op rij. Maar liefst 48.395 leerlingen, leerkrachten en andere geïnteresseerden vonden hun weg naar de haven. Het Havencentrum dankt deze prachtige cijfers aan zijn uitgebreide aanbod en dit is ook meteen de kers op de taart voor het Havencentrum dat in 2013 zijn zilveren jubileumjaar uitgebreid vierde.

Op de derde editie van het jobevent ‘We are Chemistry’ van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen op 26 maart kom je dan weer alles te weten over chemie. Jullie zijn alvast allen van harte welkom.

Weten jullie bijvoorbeeld dat de haven van Antwerpen de tweede grootste petrochemische cluster heeft ter wereld? Enkel Houston in de Verenigde Staten moeten we nog even laten voor gaan.
Maar naast jongeren die kiezen voor jobs in haven en industrie, hebben we jongeren nodig die hun eigen bedrijf oprichten, die eigenlijk hun eigen job creëren. Daarom, beste mini-ondernemers, hecht ik als gedeputeerde voor economie groot belang aan de steun die de provincie geeft aan projecten zoals dat van de mini-ondernemingen.

Wij willen er alles aan doen opdat Antwerpen een ondernemersvriendelijke provincie zou blijven. Meer bepaald voor jonge ondernemers en starters. De provincie Antwerpen is al sinds jaren bij uitstek dé provincie voor starters. Vorig jaar, in 2013, werden in ons land zo’n 67.500 nieuwe bedrijven opgestart. 16% (ofwel 10.835) hiervan waren starters gevestigd in de provincie Antwerpen! (Cijfers UNIZO-Graydon Belgium. ‘situatie op 05/02/2014’)

Maar ten opzichte van vorig jaar is dit voor de provincie Antwerpen wel een daling met bijna 6% (ofwel 670 starters minder). Hiermee kent onze provincie wel één van de laagste dalingen t.o.v. de andere Vlaamse provincies.

Toch willen wij er alles aan doen om jonge mensen die overwegen om een eigen zaak te starten, op alle mogelijke manieren te helpen. Vandaar dat wij al vóór de “echte” startersfase, op school, het ondernemerschap willen stimuleren, onder andere door onze steun aan de mini-ondernemingen en de vliegende startersbrigade.

Ik ben ervan overtuigd dat jullie in het voorbije schooljaar heel wat nuttige info en tips hebben gekregen. Ik hoop dat jullie hiervan veel hebben opgestoken en ik hoop ook dat hierdoor jullie zin om te ondernemen is aangewakkerd!

Als ondernemer moet je dagelijks keuzes maken: de keuze van een goed product, focus op een bepaalde doelgroep, een juiste prijsbepaling, de beste reclame en zoveel meer. In jullie mini-onderneming maakten jullie kennis met al die aspecten, waardoor jullie een concreet beeld krijgen van het ondernemerschap, inclusief de valkuilen ervan.

Het succes van het project blijkt ook dit jaar weer uit de evolutie van het aantal mini-ondernemingen in onze provincie. Waren er in het schooljaar 2003-2004 nog 89 mini’s, dit schooljaar zijn dat er 140! Een stijging met 58% in 10 jaar tijd! Geen enkele bedrijfstak doet het beter. Proficiat!
Het succes van de mini-ondernemingen is uiteraard ook en vooral te danken aan het enthousiasme van de leercoaches en coördinatoren, die ik bij deze dan ook hartelijk wil danken voor hun niet aflatende inzet, en die op zijn minst een presentje verdienen. Ik nodig dan ook graag de leercoaches en coördinatoren hier uit vooraan op het podium.

Beste mini-ondernemers, ik ga jullie niet langer in spanning houden en geef graag het woord aan de voorzitter van de jury voor de proclamatie van de resultaten. Ik wens elk van jullie heel veel succes!

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.