toespraken

23 February 2019

Toespraak bij de prijsuitreiking bij de Vlajo verkoopdag in het Wijnegem Shopping Center

Goedemiddag jonge ondernemers … of ondernemende jongeren,

Beste leerkrachten, ouders, familieleden, …

Kortom dag allemaal ,

Ik ben blij voor zo’n enthousiaste bende te staan op deze Vlajo Verkoopdag in het Wijnegem Shopping Center.

Ik ben zonet even langs de standjes gewandeld om te zien wat voor boeiende initiatieven worden hier vandaag voorgesteld. Het stuk voor stuk heel boeiende mini-ondernemingen én Small Business Projects of SPB’s (dat zijn de mini-ondernemingen voor het hoger onderwijs). Ze zijn allemaal enkele maanden geleden opgericht bij het begin van het schooljaar en staan nu voor een spannend moment, want zo meteen wordt er uit elke categorie ééntje bekroond als “de beste”.

Eigenlijk is dat niet juist, want het zijn allemaal super-initiatieven. Ik kan mij dan ook voorstellen dat het voor de jury aartsmoeilijk geweest moet zijn om daar een laureaat uit te kiezen. Ik zou deze prijs dan ook durven omdopen tot “de beste, met een plusje of een sterretje of zo” want ik zie hier voor mij allemaal winnaars staan.

Deze jonge mensen hebben al laten zien dat het durvers zijn, dat ze zin voor initiatief hebben en goesting om te ondernemen. Die goesting nog wat aanscherpen en leerlingen en studenten al een eerste praktijkervaring laten opdoen om er later misschien wel echte ondernemers van te maken, dát is waar het VLAJO (de vzw voor Vlaamse Jonge Ondernemingen) om te doen is.

Als provincie Antwerpen ondersteunen wij dat initiatief al enkele jaren met veel overtuiging. Zoveel zelfs dat de Vlajo mini-ondernemingen officieel zijn opgenomen in ons nieuwe bestuursakkoord én dat er maar liefst 2 gedeputeerden hun schouders onder zetten : ikzelf vanuit de bevoegdheid Economie en mijn collega Kathleen Helsen vanuit het Flankerend Onderwijsbeleid.

Dat is logisch want net als in de klas doen jongeren hier heel wat praktische ervaring op : samenwerken, verantwoordelijkheid opnemen, de taken verdelen, een planning opmaken, omgaan met een budget, klantgericht denken, een marketingplan schrijven, enzovoort. Jullie hebben het allemaal van dichtbij meegemaakt.

Jullie hebben jullie talenten gebruikt en ontwikkeld. Dat is de basis van elk ondernemerschap, maar het is ook daarnaast nog bijzonder nuttig. Ook als je dus zou beslissen om later zelf toch geen ondernemer te worden, is dit een enorme verrijking. Neem je mini-onderneming dus zeker mee op in het lijstje als je straks een CV opstelt om te gaan solliciteren.

Vandaag heeft de jury vooral gelet op jullie verkoopstrategie. En voor we de laureaten gaan bekendmaken, wil ik jullie allemáál nog eens heel erg bedanken voor jullie inzet en allemáál feliciteren met het mooie resultaat.

Zeker ook dank en proficiat aan de leercoaches die hier vandaag aanwezig zijn, want zij spelen achter de schermen een heel belangrijke rol bij al die mini-ondernemingen en SPB’s. Namens het provinciebestuur dank ik ook het Antwerpse Vlajo-team en het Wijnegem Shopping Center Wijnegem  om van deze verkoopdag een geslaagd evenement te maken.

En nu dus het grote moment. Ik ga jullie niet langer in spanning houden. De twee teams die vandaag bekroond worden zijn :

Als beste mini-onderneming :

…………………………………………………………………………………………………………………

Als beste Small Business Project :

…………………………………………………………………………………………………………………

(overhandiging van oorkondes en fotomoment)

Maar zoals gezegd : ook als je vanmiddag niet in de prijzen valt, ben je bij de winnaars omdat jullie allemaal supergoed bezig zijn. Hou de positieve vibes en de drive van deze ervaring dus zeker vast en doe daar uw voordeel mee. Ik wens jullie allemaal nog heel veel succes en vooral heel veel plezier met het ondernemerschap.

Ludwig Caluwé,

Gedeputeerde voor Economie

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.