toespraken

14 December 2018

Toespraak bij de opening van Storybox

Beste aanwezigen 

Ik ben blij vandaag de Storybox mee te mogen openen. Als gedeputeerde bevoegd voor economie is een winkel voor mij geen ongewone omgeving.  

U weet wellicht dat de provincie samen met de stadsregio een detailhandelsbeleid heeft uitgewerkt met bijzondere aandacht voor de eigen identiteit van de handelskernen.  

De opening van deze Storybox is daar een logisch gevolg van.   

Dit is immers geen gewone winkel, dit is dé uitvalsbasis van het project ROCK PAPER PENCIL waarmee vijf partners vanaf 2019 de stad Turnhout op de kaart willen zetten als een hotspot voor spelontwerpers en striptekenaars.  

Die partners zijn de stad zelf, POM Antwerpen, Game Brewer, Cartamundi, Strip Turnhout.  

Turnhout heeft een sterke grafische traditie. 

De belangrijkste spelproducenten en -uitgevers zijn hier aanwezig, net zoals de belangrijkste Vlaamse stripprijs - de Bronzen Adhemar (zie standbeeld voor de Warande).  

Met dit project willen we nu ook de creatieve ondernemers in die branche ondersteunen en er nieuwe aantrekken naar de regio.  

We doen dat heel bewust vanuit de handelskern, op een strategische en symbolische plaats tussen ons provinciaal cultuurhuis de Warande en het kernwinkelgebied. 

Als provincie financieren we dit project mee, bovenop de Europese middelen van EFRO.  

De reden waarom is evident: dit project - en deze Storybox in het bijzonder - zijn het perfect voorbeeld hoe creatief ondernemerschap en detailhandel elkaar én de toeristische sector in de regio kunnen versterken. Drie sectoren waarop de provincie en de POM de volgende legislatuur willen inzetten en die in deze stad op een unieke manier kunnen samenwerken. 

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.