toespraken

13 October 2016

Toespraak bij de opening van het Pop-up kantoor 'Zo werkt het'

Dames en Heren,

Onze economie en arbeidsmarkt zijn zeer fragiel. En dat heeft vaak te maken met het feit dat het steeds om mensen draait. De provincie Antwerpen wil via tal van initiatieven bijdragen tot een dynamische arbeidsmarkt, die zich naar de toekomst richt en op die manier inzet op een duurzame economie.

We merken dat bij heel wat werkzoekenden sollicitatievermoeidheid optreedt. Vaak hebben ze geen diploma of te weinig werkervaring en doorlopen ze een interimkantoortraject. Dat helpt hen tijdelijk wel vooruit, maar zorgt te weinig voor werkzekerheid op lange termijn.

Toch zijn de omstandigheden uiterst gunstig. Werkzoekenden:
Eind sept 2016 waren er 79 368 werkzoekenden, het laagste cijfer eind september sinds jaren. Toch blijft de situatie bij de jongeren, zij zijn goed voor 17 046 werkzoekenden, en in de stad Antwerpen met 35 665 werkzoekenden onze aandacht vergen. Daarnaast stijgen de openstaande vacatures in augustus 2016 tot een recordniveau van 9 151, waarvan 3 370 in Antwerpen.

Vaak is er een gebrek aan kennis van bestaande organisaties en wat ze voor werkzoekenden doen. Tel daarbij het gebrek aan sollicitatievaardigheden plus een reeks afwijzingen en je krijgt een meer dan flinke knauw in je zelfvertrouwen.

Om hieraan te verhelpen, heeft de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen zowerkthet.be opgericht. Dit onafhankelijk overkoepelend online platform geeft werkzoekenden bruikbare antwoorden en persoonlijke ondersteuning in de zoektocht naar extra kwalificatie, herscholing, heroriëntering en zelfwaardering.

Zowerkthet.be is aanvullend en verbindend met bestaande diensten en websites voor werkzoekenden. Kandidaten worden er persoonlijk begeleid en er wordt mee op zoek gegaan naar wat hen echt kan boeien.

Naast de dienstverlening via de website organiseert POM Antwerpen ook tweejaarlijkse pop-ups. Daar kunnen geïnteresseerden gratis langsgaan voor een uurtje intensieve persoonlijke coaching. Vandaag openen we hier het vijfde pop-up kantoor dat drie dagen zal geopend zijn. Een groot succes, want alle beschikbare plaatsen zijn volzet.

De provincie Antwerpen ondersteunt ook de verschillende Talentenhuizen die werkzoekenden met bijscholingstrajecten op weg helpen naar een job in de zorg, bouw, industrie of maritieme sector. Het gaat dan vaak over knelpuntberoepen, waarvoor bedrijven onvoldoende kandidaten vinden.

Kathleen Art zal jullie toelichten hoe het hier in het pop-up kantoor allemaal juist in zijn werk gaat.