toespraken

7 December 2017

Toespraak bij de opening van Diva

Dames en heren,
Beste vrienden cultuurliefhebbers,

Sinds 2013 werkt de provincie Antwerpen aan een nieuwe toekomst voor het Diamantmuseum en het Zilvermuseum. Twee grote probleemdossiers, want het provinciaal Diamantmuseum was dicht zonder zicht op een doorstart en het Zilvermuseum in het Sterckshof zat op een dood spoor nadat de plannen voor een renovatie van het kasteel waren afgesprongen.

Alles begon met het vinden van een nieuwe locatie, het voormalig etnografisch en volkskundemuseum, hier aan de Suikerrui, een locatie in het hartje van Antwerpen die al jaren leeg stond zonder bestemming. Er kon geen betere herbestemming gevonden worden dan een nieuw museum, waarin onze provinciale verhalen van het Zilvermuseum en Diamantmuseum zouden thuiskomen.

Deze unieke site had ook een grote uitdaging: de gedeeltelijk beschermde gebouwen omvormen tot één samenhangende nieuwe museumsite, rekening houdende met een hele reeks randvoorwaarden, zoals de historische context, de noden van een modern museum, duurzaamheid, integrale toegankelijkheid, budget en korte uitvoeringsperiode.

Nadat alle partijen het uiteindelijk eens waren over het ontwerp van 8-Office – Wit architecten, konden de werken in september 2016 van start gaan. De afgelopen maanden waren die werken zeer intensief binnen het korte tijdsbestek, met soms de nodige verrassingen tijdens uitvoering.

De bijzondere bouwmethodiek van de bestaande gebouwen waarmee de aannemer tijdens de renovatiewerken werd geconfronteerd, werd het onderwerp van heel wat werfvergaderingen. Er werd steeds een oplossing gevonden, zonder hierbij aan de erfgoedwaarden van de site en aan de functionaliteit van de nieuwe bestemming te raken.

De gebouwen in de Suikerrui en de Gildekamersstraat werden binnenin volledig ontmanteld en voorzien van moderne technieken en thermische isolatie. Tussen beide gebouwen herrees een nieuw verbindingsvolume.

Iets meer dan een jaar na aanvang van die grootse werken, kunnen we vandaag één gebouwdeel reeds openen voor het publiek. Een hele prestatie gezien de historische context en de noden van een modern museum. Het mag duidelijk zijn, er is reeds een lange weg afgelegd om hier te komen.

De komende maanden wordt er nog hard verder gewerkt aan de gebouwen in de Gildekamersstraat, waar in mei 2018 de eerste tentoonstelling zal worden geopend. De aannemer finaliseert hier momenteel de binnenafwerking: parketwerken, leempleisterwerken, binnenschrijnwerk en afwerking van de technieken. Aansluitend start het DIVA museum aan de inrichting van de expositieruimtes. Dit maakt dat in mei 2018 de eerste tentoonstelling zal kunnen geopend worden in een gloednieuwe museumsite.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.