toespraken

28 August 2013

Toespraak bij de opening van de tentoonstelling '50 jaar landbouwdag'

Beste mensen,

50 jaar Landbouwdag Heist-op-de-Berg: van een klein evenement uitgegroeid naar een bijeenkomst met meer dan 7000 bezoekers. De Landbouwdag is een traditie geworden voor de mensen van Heist-op-den-Berg, maar ook ver daarbuiten. Dit jaar heeft de organisatie gekozen om ook een andere traditie in de schijnwerpers te plaatsen, namelijk deze van de hoeve- en streekproducten. We spreken hier van traditie omdat ze gedurende jaren volgens een bepaald procedé zijn gemaakt of omdat ze een band hebben met de streek. Denk maar aan de Heistse Zwaantjes.

Sinds 2009 engageert de provincie Antwerpen zich om deze hoeve- en streekproducten duidelijker op de kaart te zetten.

We willen zorgen voor een betere bekendheid en verspreiding. Zo ondersteunen we niet alleen de land- en tuinbouwsector, maar ook de andere economische sectoren, de toeristische sector en de plattelandsontwikkeling. Die provinciale werking kreeg ook een gezicht met Lekkers met Streken: ons logo dat je ziet terugkomen op de banners in deze zaal en de bijhorende flyers.

Vanuit de werking van Lekkers met Streken willen we ook anderen stimuleren om te werken rond hoeve- en streekproducten. Een signaal dat door de organisatoren van Heistse Landbouwdag werd begrepen. Samen gingen we op zoek naar mogelijkheden om hoeve- en streekproducten te integreren op de Landbouwdag. Van ons eerste initiatief kunnen jullie vanavond alvast proeven: de hapjes op de receptie zijn gemaakt met producten uit de buurt.

Op 14 september zullen ook proevertjes aangeboden worden aan de bezoekers van de Landbouwdag. Ze kunnen hiervoor terecht op het plattelandsterras waar verschillende producenten hun kraam opslaan. We willen deze dag ook gebruiken om aan de landbouwers te tonen wat er met verbreding mogelijk is en hoe zij dit moeten aanpakken. Daarom draait de jaarlijkse infosessie voor landbouwers dit jaar rond het thema ‘thuisverkoop’.

Je merkt het, van proevertjes op deze receptie en de Landbouwdag tot een informatiesessie voor landbouwers: op en rond de Landbouwdag zijn er een heel aantal initiatieven die de hoeve- en streekproducten in de kijker zetten. Als provincie geloven we in elk van deze initiatieven. Daarom hebben we 3000 euro ter beschikking gesteld om deze initiatieven te realiseren. Ik kijk alvast uit naar de realisatie ervan, te beginnen met de lekkere hapjes die ons zo dadelijk gereserveerd zullen worden. Misschien neemt u wel een ideetje mee naar huis?

Smakelijk!