Het is met erg veel plezier dat ik deze streekproductenbeurs, de Smaak van Klein-Brabant open, want als ook mensen streekproducten zijn, en ik denk dat ze dat vaak zijn, zeker in onze provincie, want wij zijn echt wel een provincie met streken, wij identificeren ons met een bepaalde streek, we zijn van ergens, en voor mij geldt dan toch, ook al ben ik opgegroeid in Edegem en woon ik nu in Essen, dat ik me beschouw als een in grote mate een streekproduct van Klein-Brabant.
Mijn twee grootvaders waren boeren in Breendonk en Liezele. Tot mijn prilste kinderherinneringen behoort dat ik als kleine kleuter met mijn grootvader naar het veld in Kalfort mocht om aan te geven waar de aspergebedden kleine bultjes vertoonden. Hij stak dan vakkundig de witte stengel, want zelf mocht ik daar niet aankomen. Het product was te kostbaar. Mijn grootmoeder had als bijnaam Rosalie van Palinges, want haar vader was een Van Hemelrijk uit Mariekerke. Hij leurde met paling en verse vis langs de straten tot in Brussel.
Die enkele persoonlijke elementen illustreren wat zo specifiek is aan streekproducten. Er horen verhalen bij. Verhalen die vaak ook mee identiteit geven aan een streek. Dat, samen met het feit dat je ze koopt aan een eerlijke prijs voor jou én de producent, dat er weinig transport en verpakkingsmateriaal nodig waardoor het ook eerlijker is voor het milieu. Streekproducten kopen we voor hun smaak én voor het verhaal dat er achter zit. Ze zijn vaak plaatselijk gekend, ontstaan uit eeuwenoude tradities en worden gemaakt met lokale grondstoffen. Of het nu over een hoeveproduct gaat, of een streekproduct, steeds zit er een lokale ondernemer achter die het product met hart en ziel maakt. Hij produceert een beperkt aantal producten en verkoopt ze op een select aantal plaatsen. Dat maakt hoeve- en streekproducten zo uniek.
Dit zijn allemaal redenen waarom we de vernieuwde belangstelling voor streekproducten als provincie volop willen ondersteunen. Daarbij leggen we twee klemtonen.
Enerzijds richten we ons op projecten die vorming op maat van de producent voorzien. De verkoop en productie van hoeve- en streekproducten brengt immers extra vaardigheden met zich mee: je moet weten hoe je product te verkopen, te verpakken en met welke kwaliteitseisen je rekening moet houden. Met vorming op maat geven we hen alvast een zetje in de juiste richting.
Anderzijds zetten we in op projecten die producenten en mogelijke afnemers samen brengen. Dit kan door de bouw van een webwinkel, de verkoop van hoeve- en streekproducten in de buurtwinkel of door de organisatie van een markt, zoals hier in Bornem. Het is vandaag de 1steeditie van hopelijk een nieuwe traditie. We geloven in het belang van dit initiatief, maar weten ook dat alle begin moeilijk is. Daarom geeft de provincie deze markt een financieel duwtje in de rug, want een goede start staat vaak garant voor een mooie toekomst.
Op deze markt komt al het lekkers van Bornem (en omstreken) samen. Producenten zetten vandaag hun producten in de kijker. Sommige producten ken je misschien al, andere moet je nog ontdekken. Ik zou zeggen: laat je verrassen door dit lekkers, proef en neem zeker iets mee naar huis. En voor de ondernemers onder ons: uit onze bijeenkomsten met Unizo is gebleken dat er voor hoeve- en streekproducten plaats is in elke zaak: of je nu een restaurant of een kapperszaak uitbaat. Dus ook aan jullie dezelfde boodschap: laat je verassen, proef en neem zeker iets mee naar huis om het verder te distribueren.
Veel plezier en laat het je smaken!