toespraken

16 March 2016

Toespraak bij de opening van de demoruimte in het kader van het project 'Goed GeRUND'

Welkom,

Deze demoruimte komt tegemoet aan de grote informatiebehoefte bij rundveehouders om hun bedrijfsvoering en bedrijfsinrichting in overeenstemming te brengen met de Europese Instandhoudingsdoelstellingen.

Het beperken van de uitstoot van ammoniak naar de omringende natuurwaarden is cruciaal. De mate waarin een bedrijf hierin lukt bepaalt zijn ontwikkelingskansen voor de toekomst;

De Vlaamse regering die die de Europese Instandhoudingsdoelstellingen onderschreven heeft, heeft een lijst opgesteld van maatregelen, de zgn PAS-maatregelen, waarmee de rundveehouder zijn ammoniakuitstoot kan beperken. Het komt er op aan dat deze maatregelen zo snel mogelijk ingang vinden in de sector.

In de provincie Antwerpen treffen we heel wat professionele, toekomstgerichte melkveebedrijven. De Hooibeekhoeve is opgericht om de melkveehouderij te ondersteunen via praktijkgericht onderzoek naar nieuwigheden inzake voeding, vruchtbaarheid en huisvesting. Het ligt dan ook helemaal in de lijn van de doelstellingen van de Hooibeekhoeve om- wanneer er zich zo’n belangrijke uitdaging als de implementatie van de PAS-maatregelen stelt- paraat te staan voor onderzoek en demonstratie.

Dank zij het project ‘Goed GeRund’ kunnen hier in de Hooibeekhoeve en bij het ILVO in Merelbeke twee demoruimten ingericht worden waar de PAS-maatregelen gedemonstreerd worden. In de nieuwe melkveestal worden tevens een aantal emissiearme vloeren in praktijkomstandigheden opgevolgd en beoordeeld op properheid.

Ik hoop dat hiermee bijgedragen wordt aan een sterke Antwerpse melkveesector die ecologisch en economisch verantwoord produceert.

Ik geef graag het woord aan Stijn Bossin van het Innovatiesteunpunt voor meer uitleg over het project ‘Goed GeRUND’.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.