toespraken

10 February 2020

Toespraak bij de officiële opening van 'Het Ven' te Grobbendonk

Geachte aanwezigen,

Mevrouw de burgemeester,

Geachte bedrijfsleiders,

Dames en heren, 

Beste genodigden,

 

Het klimaatbeleid zal concreet zijn of het zal niet zijn. Misschien moet het zelfs plezant zijn om echt aan te slaan en door te kunnen breken.

Die woorden zijn een beetje kort door de bocht misschien, maar toch denk ik dat een initiatief zoals het opknappen van dit ven in de hoofden van een aantal mensen meer teweeg kan brengen dan donderspeeches geven, met een vermanend vingertje wijzen of dreigen met doemscenario’s. Dit is immers een zeer tastbare en zichtbare realisatie, die dicht bij de betrokkenen staat. Anders dan een ongrijpbaar gat in de ozonlaag of de abstracte cijfers van een CO2-uitstoot. Een ven, daar staan we met onze neus bovenop.

Het was dan ook een project dat meteen opviel bij de kandidaten voor de subsidie om de duurzame acties op bedrijventerreinen te stimuleren, die een paar jaar geleden in het leven werd geroepen door de POM en de Provincie Antwerpen. De meeste subsidieaanvragen beoogden een vermindering van de milieubelasting of een efficiënter ruimtegebruik, maar dit was een buitenbeentje. In de positieve zin uiteraard.

Wat meteen opviel, was het element ‘samenwerking’ : niet alleen tussen bedrijven onderling, maar ook met het gemeentebestuur, met een natuurvereniging, met de scholen in de buurt. En wat we vandaag zien, is nog maar het begin, want dit moet nog jaren zo doorgaan. Het is de start van een duurzaam initiatief. Ook dat is lovenswaardig : de manier waarop men hier het begrip ‘duurzaam’ heel creatief en origineel heeft ingevuld.

De woorden ‘beleving’ en ‘ontmoeting’ spelen daarbij een belangrijke rol. En het resultaat daarvan is dat verschillende werelden elkaar de hand reiken : ondernemerschap, onderwijs, milieuverenigingen, overheden, enzovoort. Door samenwerking ontstaat wederzijds begrip en worden bruggen voor de toekomst geslagen. Bruggen die o zo noodzakelijk zijn voor de wereld van morgen.

Een op het eerste zicht eerder bescheiden initiatief kan een wereld van verschil maken. Voor het milieu, maar ook voor de manier waarop de leefbaarheid van een buurt beleefd en ervaren wordt. Zelfs voor een industrieterrein is dat het geval. En het effect reikt verder dan je denkt;  omdat dit meer is dan een groene buffer, zoals je die wel vaker in een bedrijvenzone kunt tegenkomen. Deze plek zet, zoals ik al zei, ook aan tot beweging en ontmoeting. Daarin zit de absolute meerwaarde!

Werknemers hebben hier een groene long op wandelafstand. Het is een plek die uitnodigt tot een korte pauze, even het hoofd leegmaken, de benen strekken, naast je directe collega’s ook andere mensen leren kennen,… Het is bewezen die dingen een positieve invloed hebben op de mens. En wie zich goed in zijn vel voelt, presteert beter op de werkvloer. Ook dat is bewezen. Kortom : iedereen wordt beter van initiatieven als dit.

Dit verdient dus zeker navolging. Ik hoop dat andere gemeenten, andere ondernemers, andere bedrijvenzones dit eenvoudig, maar erg mooie voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen overnemen door in hun eigen buurt ook op zoek te gaan naar partners om zo’n duurzame groene plek te creëren. Het netwerk van Voka kan daar een belangrijke rol bij spelen.

Dames en heren, laat mij besluiten met te zeggen dat ik heel erg blij ben dat we hier als provinciebestuur ons steentje aan hebben kunnen bijdragen. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en hier mee zijn schouders onder heeft gezet, en dat wil blijven doen. Want dit is geen eindpunt, maar het begin van een mooi verhaal. Ik hoop dan ook dat jullie met zijn allen nog heel lang van het ven mogen genieten.  

Proficiat !