toespraken

Vragen voor Vlaams Minister van Openbare werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris Peeters

8 January 2014

Toespraak bij de inhulding van de Brabo-sloep

Vandaag is een belangrijke dag want we beginnen samen het jaar 2014 en gaan dat uitgebreid vieren.

Allereerst wil ik de gidsen en het team van het havencentrum bedanken voor hun inzet het voorbije jaar. Het was wederom een succesjaar met nogmaals een stijging van de bezoekersaantallen. Samen zullen we hard werken zodat we aan het einde van 2014 de kaap van 50.000 individuele bezoekers halen.

Het havencentrum ondergaat een hele transitie in de jaarovergang. Het wordt een APB met externe partners, gemeentelijk Havenbedrijf, Alfaport en de havenindustrie in plaats van een vzw. Er is ook een vernieuwde missie uitgeschreven: “Het autonoom provinciebedrijf heeft tot doel : sensibiliseren en enthousiasmeren op het terrein om het maatschappelijk draagvlak voor de haven (maritiem, logistiek, industrieel) te versterken. Bijzondere aandacht gaat naar jongeren om hun interesse op te wekken en hen tewerkstellingskansen te tonen.” Daar zullen we dus veel aandacht aan besteden in de uitwerking van het educatieve aanbod en de binnen- en buitententoonstelling.

Op deze heugelijke dag staan we hier samen om een nieuw onderdeel van onze maritieme tuin officieel in te wijden. Het Havencentrum is erg opgetogen met deze nieuwe aanwinst die onze maritieme tuin een extra dimensie geeft.

Deze echte Brabo sloep kregen we van het bedrijf Brabo dat instaat voor het beloodsen, het aanmeren, het ontmeren van schepen, en aanverwante activiteiten in de haven van Antwerpen. Het didactische luik wordt nog uitgewerkt door het educatieve team, we kunnen al meegeven dat het onze bezoekers kennis zal laten maken met het aanmeren van een schip.

Laat ons klinken op de nieuwe Brabosloep, op het nieuwe jaar en op jullie allen!