toespraken

21 January 2019

Toespraak bij de aanvang van de inspiratiesessie 'Week van de korte Keten'

Beste aanwezigen,

Graag wil ik jullie van harte welkom heten op dit inspiratiemoment. We zijn blij dat jullie – net zoals wij – een hart hebben voor korte keten. En nog belangrijker dat jullie hiermee aan de slag willen gaan tijdens de Week van de Korte Keten.

Want het korte keten verhaal is een mooi verhaal dat de laatste 10 jaar echt vorm gekregen heeft. Het meest gekend zijn de hoevewinkels die je – verspreid over onze provincie – vaak op heel landelijke plaatsen - ziet opduiken. Daarnaast situeert Korte-Keten-verkoop zich ook op lokale markten. Je krijgt je groenten geleverd via een groenteabonnement of kunt ze zelf gaan plukken. En heel wat automaten zorgen ervoor dat je lokale producten 24/7 kunt aanschaffen.

Ondanks het steeds groeiende aanbod, zijn veel consumenten nog niet vertrouwd met de korte keten. Ze kennen de verkoopadressen in hun buurt niet of durven de stap naar het onbekende niet zetten. En dat is een spijtige zaak voor al die producenten die elke dag hun hart en ziel in hun product stoppen.

Wij – als provincie Antwerpen – willen er voor die korte keten producenten zijn. Wij willen hun bedrijf en hun product dichter bij de consument brengen. We doen dit door de organisatie van Lekkers met Streken-terrassen en de website www.lekkersmetstreken.be waar niet alleen consumenten maar ook horeca-uitbaters op zoek kunnen gaan naar hoeve- en streekproducten uit hun buurt.

Daarnaast willen we ook de drempel verlagen. En daar is een initiatief – zoals de Week van de Korte Keten – zeer belangrijk voor. Want door de organisatie van een proeverij, een kookworkshop of een open deur creëer je asl producent toegankelijke initiatieven zodat de consument op een heel laagdrempelige manier kennis kan maken met korte keten en de bedrijven die hier achter zitten.

Het is naar die laagdrempelige initiatieven waarnaar we hier vandaag op zoek gaan. Misschien heb je al een idee? Of misschien nog helemaal niet. Misschien ben je nog op zoek naar iemand om mee samen te werken? Dan zit de persoon misschien wel naast jou of ergens in de zaal. Vind je hem of haar niet? Dan kunnen onze medewerkers jou zeker met de juiste mensen in contact brengen.

Vorig jaar zijn er een 50-tal activiteiten doorgegaan in onze provincie. Van proeverijen en rondleidingen tot grootse opendeurdagen waar het over de koppen lopen was. Samen met jullie willen we er een even groot – en liefst nog groter – succes van maken.

Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de ideeën die vandaag naar boven zullen komen en wens jullie veel succes met de realisatie van jullie initiatief tijdens de week van de korte keten. En wie weet zien wij elkaar dan terug tussen 4 en 12 mei van dit jaar!