toespraken

20 February 2017

Toespraak Bedrijfsevent Interreg Vlaanderen-Nederland

Dames en heren,

Als gedeputeerde voor Economie, Innovatie en Internationale Samenwerking, heet ik u van harte welkom bij Incubator Darwin hier op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. We zijn hier vanavond om u, innovatieve ondernemers, enkele mogelijkheden en kansen te tonen die Europa u biedt.

Op het vlak van innovatie zitten we vanavond alvast goed. Het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is een uniek bedrijvenpark, waar we als provinciebestuur stevig onze schouders onder hebben gezet. Hier kun je als innovatieve ondernemer niet alleen terecht voor kantoor- of laboruimten op maat, maar wordt je omringd door de laatste wetenschappelijke kennis. De 15 gevestigde bedrijven zijn actief in o.a. stamceltechnologie, logistieke ketenregie en softwareontwikkeling voor de zorgsector. Daarnaast verschijnen er jaarlijks 4.200 wetenschappelijke publicaties en zijn er vijf researchcenters of excellence via kennispartner Universiteit Antwerpen. Voor vragen over het wetenschapspark kan u bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen terecht.

De provincie Antwerpen ondersteunt ook al jaren organisaties bij de aanvraag van Europese subsidies, niet alleen overheden, maar ook kennisinstellingen, vzw’s en bedrijven plukken hiervan de vruchten. Europese subsidies dienen als hefboom voor de ontwikkeling van onze provincie. Op economisch vlak, maar ook op het vlak van onder andere innovatie, ondersteuning van kansengroepen, groene energie en ontwikkeling van ons platteland.

De voorbije twee jaar werd er voor meer dan 33 miljoen euro aan Europees geld geïnvesteerd in onze provincie, verspreid over meer dan 60 verschillende projecten. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal toelichten, maar ik wil er toch een paar onder de aandacht brengen.

Het project Waterstof 2.0 wil van onze regio de Europese koploper maken op het gebied van waterstoftechnologie. Zo wordt er in provincie Antwerpen bijvoorbeeld een waterstoftankstation gekoppeld aan een verbrandingsoven van ISVAG. Er zullen tests worden uitgevoerd met vuilniswagens op waterstof. En POM Antwerpen gaat onderzoeken op welke Antwerpse bedrijventerreinen mogelijkheden zijn voor het gebruik van deze technologie.

Antwerp. Powered by creatives is een samenwerkingsplatform binnen de provincie Antwerpen dat de meerwaarde van de creatieve industrie wil uitdragen. Met het project Connecting the dots willen we samen met tal van partners zorgen voor kruisbestuivingen tussen de creatieve sector en andere sectoren. Antwerpse ondernemers motiveren om te innoveren en creatieve ondernemers helpen groeien, is het hoofddoel.

Tot slot is StartUp2440 een Europees project dat jongeren en studenten in Geel stimuleert om een eigen zaak te starten. Jongeren kunnen aan de hand van stages en studentenprojecten proeven van het ondernemerschap. Daarnaast krijgen ze hulp bij het uitwerken van hun idee en krijgen ze advies om zelf een succesvolle onderneming te starten.

Het belangrijkste dat u moet onthouden, is dat er ook voor uw onderneming kansen liggen. De weg naar Europese subsidies werd tot nu toe vaak enkel gevonden door grote bedrijven. Het belang van KMO’s voor onze economie, of MKB zoals in Nederland, is echter niet te onderschatten. KMO’s creëren bijna 70% van de totale tewerkstelling in België en meer dan 62% van de toegevoegde waarde.
Bovendien bruist het in deze sector ook van de innovatieve ideeën. Net daarom werd in verschillende Europese programma’s, veel meer dan in het verleden, de keuze gemaakt om mogelijkheden voor het bedrijfsleven te creëren. Met een evenement als dit wil de provincie Antwerpen de weg naar Europese middelen voor kleine en middelgrote ondernemingen makkelijker maken.

Jullie weten ongetwijfeld als geen ander, dat wie wil groeien, grenzen moet verleggen. Vandaag is dat ook letterlijk te nemen. We moeten meer over de grens kijken, als we willen blijven groeien. De grensregio Vlaanderen-Nederland behoort tot de economische top van Europa. Zeker ook op het vlak van innovatie.
Om aan de top te blijven, moet er geïnvesteerd worden. Investeringen en innovatie brengen altijd een risico met zich mee. De projecten in het Europees programma Interreg Vlaanderen-Nederland en LIFE, met in het bijzonder de projecten Crossroads2, Link2Innovate en Crosscare waarover u vanavond meer te weten komt, kunnen u helpen toch de sprong te wagen.

Ik wens u een inspirerende avond toe en wens u voor de toekomst heel veel succes, groei en samenwerking toe.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.