Patrimonium

7 March 2017

Wat gebeurt er ondertussen op de werf van het nieuwe provinciehuis?

Het nieuwe provinciehuis groeit ... met één verdieping per maand. In juli 2017 wordt het hoogste punt (57,7 meter) bereikt.

De ondergrondse parking is klaar, inclusief inrit. Het dak werd waterdicht gemaakt. Daar bovenop komt immers een flinke laag aarde om er later een mooie glooiende grasvlakte van te maken. Ook de ruwbouw van de magazijnen is afgewerkt.

Ook bovengronds is er al heel wat te zien: de inkomhal (gelijkvloers), keuken (1ste verdieping), technische ruimte en restaurant (2de verdieping) en vergaderverdieping (3de). Ook de ruwbouw van kantoorverdiepingen 4 tot en met 8 staat er. En de vloer van de 9de verdieping werd gegoten.

Foto: Copyright Ian Segal

De grote ramen zijn geplaatst. Via trappen werd de verbinding tussen inkomhal en congreszone gemaakt. Nu wordt de binnenafwerking uitgevoerd.

Het bouwproject is grotendeels opgevat als een afgewerkte ruwbouw. Dat wil zeggen dat het beton van wanden en plafonds aan de binnenzijde zichtbaar blijft (dat noemen we zichtbeton). Daarom wordt in een vroeg stadium begonnen met de technische installaties. Veel onderdelen worden in het zichtbeton gegoten. De technische installaties worden deels uitgevoerd tijdens de ruwbouwwerken of volgen er kort op.