Patrimonium

23 June 2016

Verkoop Dominicanenklooster aan De Ideale Woning goedgekeurd

De Ideale Woning verwerft het Dominicanenklooster in de Ploegstraat en Provinciestraat te Antwerpen. De provincieraad heeft donderdag het bod van 1.500.000 euro aanvaard. Naast het hoogste bod voldoet De Ideale Woning ook aan de vier gestelde voorwaarden met garanties voor de buurt.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Provinciaal Patrimonium: “Omdat De Ideale Woning voldoet aan de vier gestelde voorwaarden met garanties voor de buurt, heeft de provincie Antwerpen het bod van De Ideale Woning aanvaard. De bijzondere voorwaarden worden opgenomen in de verkoopakte.”

Sinds januari 2015 stond het Dominicanenklooster, gelegen in de Ploegstraat te Antwerpen te koop via Fed-Net. Naast een vraagprijs van 3.600.000 euro werden er vier voorwaarden gesteld die het openbare en sociaal-culturele karakter van het pand en de tuin moeten garanderen. Het goed moet gebruikt worden voor de realisatie van een sociaal-cultureel project, de tuin moet overdag open zijn voor de buurt, de buurt moet betrokken worden bij de realisatie ven het project en in het project dienen woon-en verblijfplaatsen voorzien te worden.

Omwille van het uitblijven van biedingen werd overgestapt naar een procedure met gesloten biedingen. Dit wil zeggen dat de markt een vrij bod kan uitbrengen, zelfs onder de instelprijs. Een landmeter-expert had onlangs het geheel op 1.500.000 euro geraamd.

Op 17 mei 2016 had men vier biedingen ontvangen, waarvan drie voor het geheel van kerk en klooster en één bieding enkel voor de kerk. De Ideale Woning deed het hoogste bod voor een bedrag van 1.500.000 euro.

Sociaal-cultureel project

De Ideale Woning voldoet onder andere met een doorgedreven sociaal-cultureel project aan de voorwaarden. Zij voorzien een combinatie van sociaal wonen, groepswonen voor ouderen (Abbeyfield), wonen en atelierruimten voor kunstenaars (Studio Start Air), ruimte voor buurtactiviteiten en mogelijk ook een sociaal restaurant.

Gedeputeerde Peter Bellens, bevoegd voor Welzijn: “Wij zullen nauw toezien op de naleving van de wens van de paters bij de verkoop aan de provincie: een sociaal-cultureel project. Enerzijds via een stuurgroep waarin de buurt betrokken wordt, alsook via onze provinciale afgevaardigden binnen De Ideale Woning.”