Patrimonium

23 April 2018

Publieke tuin rond provinciehuis zorgt voor extra groene long in Antwerpen

Vanaf mei start de firma Hertsens met de aanleg van de tuin rond het provinciehuis in Antwerpen. Het provinciebestuur koos voor een open en volledig publiek toegankelijke tuin als extra meerwaarde voor de buurt. “De vroegere bovengrondse parking is volledig ondergronds gebracht waardoor we 2,3 hectaren extra groene ruimte midden in de stad creëren.” vertelt Ludwig Caluwé. ““In 2019 resulteert dit in de stad Antwerpen in een extra groene long, waar iedere Antwerpenaar en bezoeker van kan genieten.”

Vroeger was het provinciehuis omgeven door een bovengrondse parking en gesloten tuinen. Ludwig Caluwé: “De parking komt volledig ondergronds, waardoor we een extra groene ruimte creëren. In tegenstelling tot vroeger zal de tuin van het provinciehuis publiek toegankelijk zijn. Daardoor kan de buurt genieten van dit extra stuk groen en is de site van het provinciehuis een veilige doorsteek van de Koningin Elisabethlei naar de Harmoniestraat. De tuin van het provinciehuis zal naadloos aansluiten op de openbare parken uit de omgeving: het Harmoniepark, het Koning Albertpark, domein den Hertoghe en het provinciaal domein Hof van Leysen.

XDGA

Duurzame inrichting en beheer

De inrichting van de tuin is een samenwerking tussen verschillende partners: Architect: Xaveer De Geyter Architecten bvba, landschapsarchitect: Michel Desvigne Paysagistes, werfopvolging: Atelier voor Ruimtelijk Advies en voor technieken: Studiebureau Boydens.

Net zoals bij het gebouw zelf, kregen ze voor de tuin de opdracht om een duurzame en ecologische tuin te ontwerpen die focust op inheemse planten. Speenkruid, Zomereik, Gelderse roos zijn oa soorten die in de tuin van het provinciehuis midden in de stad terug ruimte krijgen.

Ludwig Caluwé is blij met het geslaagde ontwerp:  “Tijdens de bouwwerken bewaarden we zoveel mogelijk bestaande bomen. Daarnaast planten we 154 nieuwe hoogstambomen en 7431 heesters aan, waarvan de bittere wilg en de spierstruik het leeuwendeel uitmaken. Klimplanten en bloemen zorgen verder voor een groen en kleurig kader. Bij de keuze van bomen, struiken en bodembedekkers zorgen we ervoor dat ze een gevarieerd kleurenpalet tonen doorheen de verschillende seizoenen. Aan de noordzijde van het domein wordt een verwilderd stuk tuin opgekalefaterd en toegankelijk gemaakt. Bij het beheer kiezen we ook voor ecologische maatregelen en laten we kunstmest en pesticiden achterwege.  Onder de tuin ligt trouwens een volledig systeem van biowarmte die het volledige passiefgebouw van het provinciehuis moet verwarmen.” 

Aanleg tuin in fases

De aanleg van de tuin gebeurt in fases.  Eind april verdwijnen de werfcontainers en wordt de zone leeggemaakt.  Om de nieuwe tuin aan te leggen werd de firma Hertsens uit Zwijndrecht geselecteerd. Het oude tuingedeelte wordt eerst onder handen genomen en in haar oude glorie hersteld. In juli worden nutsleidingen, en wandel – en fietspaden voorzien. Ook een aantal kunstwerken komen terug, zoals de gerestaureerde fontein van Pol Bury.

“We organiseren een buurtvergadering om de aanleg van de tuin door te nemen. Heel wat buurtbewoners zijn enthousiast en hebben ons al ideeën doorgegeven om zelfs buurtfeesten te organiseren.  Daarvoor is het nu nog te vroeg, maar in de toekomst staan we hier zeker voor open. Vanaf juli zal ook de ondergrondse parking al in gebruik genomen worden. Na de opening van het provinciehuis zal deze na de uren en in het weekend gebruikt kunnen worden door de buurt. Nu de aanleg van de tuin start, kan alles beginnen groeien. Dit alles moet in 2019 resulteren in een volwaardige en open tuin, waarvan de Antwerpenaar en iedere bezoeker zal kunnen genieten,” aldus Ludwig Caluwé.

Werf provinciehuis

Omdat het vroegere provinciehuis tal van gebreken vertoonde, werd het in 2014 afgebroken. Ondertussen verrees een efficiënt, duurzaam en klantvriendelijk modern gebouw aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen. Aannemer Democo-Denys is momenteel bezig met de afwerking. Vanaf 15 oktober wordt de provinciale administratie opnieuw gehuisvest in het gebouw. Momenteel is deze verspreid over 4 locaties. Meer info: www.provincieantwerpen.be/provinciehuis