Patrimonium

Vragen voor de Eerste-Minister Guy Verhofstadt

15 September 2014

Provincie start bouw nieuw provinciehuis

De voorbereidingen voor de opbouw van het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei zijn gestart. Op deze site komt een 58 meter hoge nieuwe landmark voor de provincie Antwerpen te staan, omringd door een publiek toegankelijk park en met ondergrondse parking. “Het duurzame gebouw wordt het visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie.”, aldus Ludwig Caluwé. Deze compacte passiefbouw voorziet werkruimte voor in totaal 860 mensen vanaf 2017. De opdracht voor de algemene bouwwerken werd gegund aan het consortium Democo-Denys.

In september 2013 startte de afbraak van het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. Het gebouw was hopeloos verouderd en toonde tal van gebreken. De provincie besloot te investeren in een compacte en milieuvriendelijke nieuwbouw met een lange en flexibele levensduur en een zeer lage energiekost. De afbraakwerken zijn intussen afgerond en de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis zijn gestart.
Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord kondigt een verschuiving van een aantal provinciale taken aan. De uitvoering van grondgebonden materies zoals bijvoorbeeld milieuvergunningen, waterbeleid, mobiliteit, toerisme, landbouw, economie,… blijft een onderdeel van het provinciale takenpakket. “Ongeacht welke opdracht de Vlaamse overheid aan de provincies geeft, we willen onze taken op een efficiënte en klantvriendelijke manier organiseren. Een degelijke, functionele en toegankelijke werkomgeving voor onze ambtenaren is de noodzakelijke basis om kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen op een duurzame manier.”, motiveert gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Ook op financieel vlak is deze bouw de beste investering. De diensten die nu verspreid zitten over 4 gebouwen worden in één gebouw gehuisvest. Die gebouwen zullen we vermarkten. Zo worden bijvoorbeeld het Parkhuis, het Coveliersgebouw, het Lozanagebouw en het gebouw van Toerisme Provincie Antwerpen na de verhuis naar de nieuwe werkplek geheel of gedeeltelijk verkocht of verhuurd. Daardoor zullen ook de energiekosten aanzienlijk dalen.”
Vanaf 2017 kunnen 860 ambtenaren inhuizen in het nieuwe open provinciehuis. Het gaat om de provinciale beleidsorganen en de provinciale medewerkers van de centrale administratie.

Markant gebouw

Het gebouw werd ontworpen door Xaveer De Geyter Architects. Het nieuwe gebouw zal kleiner en minder hoog zijn dan het vorige. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Het combineert een congresdeel in de ‘voorbouw’ en een kantoordeel als torengebouw. “De vrijstaande compacte constructie zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen en wordt net geen 58 meter hoog. Het gebouw zal bijna energie neutraal zijn en daarmee de grootste passiefbouw in ons land. Ook daarmee willen we een voortrekkersrol vervullen.” legt Caluwé uit. De huidige voorziene totale investering voor deze nieuwbouw is 82,3 miljoen euro. De afbraak van het oude provinciehuis kostte 3,2 miljoen euro.

bekijk hier het ATV-verslag bekijk hier het RTV-verslag Lees hier het NNieuws

Lees hier het artikel uit Gazet van Antwerpen Lees hier het artikel uit het Nieuwsblad Lees hier het artikel uit Het Laatste Nieuws

“Er zijn leukere dingen dan een werf in de achtertuin. Om de buurtbewoners te danken voor hun geduld en begrip tijdens de afgelopen afbraakperiode werden verschillende dankacties gestart in samenwerking met sociaal economiebedrijf ‘Manus Antwerpen vzw’.”, aldus Caluwé. Bijna 500 huishoudens werden een plantje aangeboden aan huis. De stoep kreeg een grondige opkuisbeurt en momenteel loopt er ook gratis ‘klus aan huis-actie’. Buurtbewoners konden kiezen tussen verschillende klusjes van maximaal een uur, uitgevoerd door Manus:
-reinigen en stofvrij maken van balkon, koertje of terras
-wassen van ramen (enkel op gelijkvloers, enkel aan straatkant)
-ophalen van glas, lege batterijen, oude kleding, metaal en klein elektronisch materiaal
-fietsketting smeren en fietsframe reinigen (maximaal 2 fietsen per adres)

Hoofdaannemer bouw

De bouwwerken zijn gegund aan een algemene hoofdaannemer. De ruwbouw met inbegrip van grondwerken en funderingswerken, technieken en buiten- en binnenafwerking, werden toegewezen aan het consortium Democo-Denys. Democo is een familiaal bouwbedrijf, opgericht in 1977 en heeft vestigingen in Hasselt, Brussel en Antwerpen. Een aantal recente projecten van Democo zijn o.a. kantoren voor de Provincie Hasselt, gerechtsgebouw Hasselt, de Topsportschool voor AG Vespa te Wilrijk, eigen ontwikkelingsprojecten de Veldekens in Berchem en Sion te Lier, …
Bouwbedrijf Denys staat buiten onze landsgrenzen bekend binnen de markten van "Water Works" (complexe projecten in drinkwatervoorziening en waterzuivering) en hogedruk-transportleidingen (gas en olie). Vanuit haar roots als leidingbouwer is Denys gaandeweg specialist geworden in de burgerlijke bouwkunde.