Patrimonium

12 September 2017

Provinciale bakfiets als alternatief voor dienstauto

Het provinciebestuur van Antwerpen breidt de fietspool voor werknemers uit met een bakfiets. Deze robuuste fiets met elektrische ondersteuning is ideaal om materiaal te vervoeren over een fietsbare afstand. Collega Wim Peetermans, controleur van werken, droeg het idee van de bakfiets aan. Intussen kunnen provinciale medewerkers een bakfiets in provinciale kleuren ontlenen voor dienstreizen ver en dichtbij.

Foto: Copyright: provincie Antwerpen

Traditioneel verhoogt begin september de verkeersdrukte. Verschillende wegenwerken in Antwerpen, zoals de knip in de Leien, zorgen bovendien voor extra drukte op nu al verzadigde wegen. Het provinciebestuur van Antwerpen kocht een bakfiets met elektrische ondersteuning zodat medewerkers voor dienstverplaatsingen kunnen kiezen voor een bakfiets als volwaardig alternatief voor de dienstauto.

Gedeputeerde bevoegd voor facilitaire dienstverlening Ludwig Caluwé is opgezet met de nieuwe aanwinst voor de fietspool: “De bakfiets is een mooie aanvulling van de provinciale fietspool, die voorheen al bestond uit gewone fietsen en enkele elektrische fietsen voor langere verplaatsingen. We willen onze medewerkers maximaal kansen bieden om voor dienstverplaatsingen alternatieven voor de auto te gebruiken. Als medewerkers files vermijden en zo tijd winnen door werkverplaatsingen met de fiets te maken, is dat een goede zaak. Zo geven we als bestuur ook het goede en duurzame voorbeeld. Bovendien vind ik het een meerwaarde als goede ideeën van ons provinciepersoneel opgepikt en uitgevoerd worden.”

De bakfiets wordt binnenkort gebruikt om fietstellers te plaatsen rond Antwerpen en op de fietsostrade F1 (Antwerpen-Mechelen). Hij komt ook van pas op vormingsdagen en evenementen. Ook de collega’s van de interventieploeg zijn tevreden dat ze klusjes op locaties in de omgeving kunnen opknappen met de bakfiets. De fiets is ook de geknipte oplossing voor het vervoeren van archiefstukken. Onderweg rijden de provinciale medewerkers fluitend langs wegenwerken en de knip in de Leien.

Voor de keuze van het type bakfiets baseerde het provinciebestuur zich op een vergelijkend onderzoek van de Fietsersbond. De Urban Arrow Cargo met afgesloten bak is gebruiksvriendelijk, vlot hanteerbaar en heeft een laadvermogen van 125 kg.