Patrimonium

1 March 2019

Parking onder provinciehuis gedeeltelijk open voor de buren

Vanaf 1 maart opent de parking onder het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei ook voor buurtbewoners. Voordien was die enkel beschikbaar voor raadsleden, werknemers en bezoekers van de provincie Antwerpen. Burgers die zich hiervoor inschrijven, kunnen er voortaan ook ’s avonds en in het weekend hun wagen stallen. Daardoor verlaagt de parkeerdruk op de buurt. Een win-win voor zowel het provinciebestuur als stad Antwerpen.

Het provinciebestuur stelt daarvoor vanaf 1 maart een deel van de parking onder het nieuwe provinciehuis ter beschikking aan de omwonenden volgens een zogenaamde dubbelgebruikformule. De parking is na de kantooruren, in het weekend en op feestdagen beschikbaar voor ingeschreven buurtbewoners. Daardoor vermindert de parkeerdruk op straat, waardoor er meer open ruimte beschikbaar komt voor andere doeleinden, zoals een speelruimte of extra groenaanplanting. Op werkdagen blijft de parking overdag exclusief ter beschikking voor het provinciebestuur.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor het provinciaal patrimonium: “In de garage onder het provinciehuis zijn 335 parkeerplaatsen voor auto’s voorzien. Daarvan verhuren we er nu 40 aan onze buren voor buurtparkeren. Ik sluit zeker niet uit dat dit aantal in de toekomst nog kan toenemen.

Stad en provincie werkten eerder al samen in een systeem van buurtparkeren. Sinds maart 2016 stelde het provinciebestuur de parking van het Coveliersgebouw in de Boomgaardstraat in Berchem al gedeeltelijk ter beschikking aan de buurtbewoners. Dat proefproject was een groot succes.

Onder het nieuwe provinciehuis kunnen vanaf 1 maart 40 geregistreerde buurtbewoners parkeren van maandag tot en met vrijdag tussen 17.30 u. en 08.30 u. Op zaterdag, zondag en feestdagen kunnen ze er de hele tijd gebruik van maken. Ze betalen daarvoor een bijdrage van 39,05 euro per maand. Parkeerplaatsen aankopen kan niet. De in- en uitrit bevindt zich aan de Koningin Elisabethlei. De inrit in de Harmoniestraat is ook beschikbaar voor het Buurtparkeren.

Inschrijven is nog steeds mogelijk via buurtparkeren@antwerpen.be of door contact op te nemen met het team buurtparkeren via het telefoonnummer 03 338 21 85.