Patrimonium

25 August 2020

Natuur.huis de Paardenstal in nieuw jasje

Er is hard gewerkt op de site van Natuur.huis de Paardenstal in Niel. Onder andere een reuzegrote historische steenbakkersfoto en een authentiek wagonnetje zetten het erfgoedkarakter nu extra in de verf. “Een project dat past binnen een ruimer kader om de open ruimte en het steenbakkerserfgoed in de Rupelstreek op te waarderen”, vertelt gedeputeerde Ludwig Caluwé. “We nodigen iedereen uit om tijdens Open Monumentendag op 13 september de site te herontdekken.”

Authentieke paardenstal

“Dit project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente Niel, provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpunt”, vertelt de Nielse burgemeester Tom De Vries. “Het resultaat is bijzonder geslaagd: bezoekers genieten van de natuur en maken tegelijkertijd kennis met de bijzondere erfgoedwaarde van onze streek.

Het Natuur.huis de Paardenstal is de laatste authentieke paardenstal van de vroegere steenbakkerijen in de Rupelstreek. Enkele slimme ingrepen zetten het erfgoedkarakter van de site in de verf. “We bekleedden de al eerder vrijgemaakte tunnelmond met een reuzegrote foto van trotse steenbakkers bij een toen nieuwe tunnel. En Natuurpunt plaatste bij die tunnelmond ook een authentiek wagonnetje en bijhorende rails.”

Natuur- en erfgoedwandeling

Open Monumentendag is de perfecte aanleiding om de site te herontdekken”, vult gedeputeerde Ludwig Caluwé aan. “Er zijn die dag speciale wandelingen van de Paardenstal naar het natuurgebied Walenhoek. Onderweg krijg je informatie over het erfgoed en de natuurontwikkeling in de kleiputten.” Onder meer Monumentenwacht Provincie Antwerpen en Natuurpunt Rupelstreek zorgen op verschillende locaties voor deskundige uitleg. “De inrichting en ontsluiting van de site past binnen een ruimer kader waarbij de verschillende partners de open ruimte en het steenbakkerserfgoed in de Rupelstreek willen opwaarderen. Aan verschillende steenbakkerstunnels in Niel, Boom en Terhagen willen we bijvoorbeeld informatieborden met historische duiding plaatsen.”

Wandelen in coronatijd

Wil je op 13 september graag deelnemen aan zo’n wandeling? Schrijf je dan op voorhand in bij Toerisme Rupelstreek via info@toerismerupelstreek.be of 03 880 76 25. Deelname is gratis.

De wandelingen vinden plaats van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur. Elke 20 minuten start er een nieuwe groep. Je wandelt enkel met leden van je eigen bubbel (max. 10 personen) en draagt vanaf 12 jaar verplicht een mondmasker. Je maakt drie tussenstops waar je deskundige uitleg krijgt over natuur en erfgoed.

Opgelet: de regeling kan wijzigen bij strengere coronamaatregelen.