Patrimonium

19 August 2021

Antwerps provinciehuis is op en top duurzaam

Het Antwerps provinciehuis heeft de score ‘excellent’ binnengehaald met het BREEAM-certificaat. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en screent op internationaal niveau gebouwen op duurzaamheid. 

Ludwig Caluwé: “Met de derde erkenning op rij is hiermee ook internationaal bevestigd dat het nieuwe provinciehuis het neusje van de zalm is. Het gebouw is kwaliteitsvol gebouwd, kan lange tijd meegaan en is technologisch klaar voor de toekomst. Dat we op het vlak van management zelfs 90% bereiken, is een opsteker voor alle medewerkers. ”

Het provinciehuis van Antwerpen is een ontwerp van XDGA-architecten uit Brussel met stabiliteitsbureau Bollinger + Grohmann uit Parijs en met Studiebureau Boydens voor de duurzame technieken. Het gebouw is gerealiseerd door het aannemersconsortium Democo-Denys met meer dan 100 onderaannemers. Het gebouw is sinds 2019 in gebruik.

Derde erkenning op rij

Nadat eerder dit jaar het nieuwe Antwerpse provinciehuis het passiefhuiscertificaat en het certificaat voor BEN-gebouw (bijna-energieneutraal) behaalde, kreeg het nu ook het BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’. De BREEAM-rapporteur is BOPRO. Het kwaiteitscertificaat Breeam is erkend in meer dan 80 landen.

Waar de eerdere certificaten Belgisch en Vlaams zijn en vooral over energiezuinigheid gaan, beloont het internationaal erkende BREEAM-certificaat duurzaamheidscriteria op liefst 9 domeinen. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen. De 9 beoordelingsthema’s zijn management, energie, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, grondgebruik en ecologie, vervuiling.

In juni 2016 werd het certificaat voor ‘Design Stage’ al toegekend. In juni 2021 behaalde het provinciehuis het certificaat ‘Post Construction’ (uitvoering). De vooropgestelde ambitie ‘Excellent’ wordt ruimschoots behaald met 73,8% (70% vereist).

Meer info: www.breeam.com.

Kantoren elders in de wereld die BREEAM-gecertificeerd zijn: https://www.breeam.com/case-studies/offices/