Patrimonium

16 September 2019

330 zonnepanelen op de daken van de Warande

Op 16 september werd begonnen met de plaatsing van 330 zonnepanelen op het dak van de Kuub en de Toneeltoren bij provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout. Jaarlijks kunnen die zo’n 95.000 kilowattuur (kWh) energie opwekken. Het cultuurhuis bespaart daarmee 9,5% op zijn energiefactuur.

De investering van zo’n 122.000 euro werd door de Antwerpse provincieraad reeds goedgekeurd aan het einde van de vorige bestuursperiode. Na een reeks testen om o.a. de stabiliteit van de daken en de oriëntatie naar de zon te onderzoeken, gaat deze week de effectieve plaatsing van de zonnepanelen van start. Daarvoor wordt een mobiele rolwagen- kraan ingezet.

In totaal plaatsen we 330 zonnepanelen, 252 op het dak van de Kuub en 78 boven op de nieuwe toneeltoren,” verduidelijkt gedeputeerde voor Logistiek Ludwig Caluwé. “In het oorspronkelijke plan wilden we ook nog zonnepalen op het ronde dak van de Schouwburg installeren, maar dat bleek hiervoor minder geschikt te zijn. Anders hadden we nog meer energie kunnen opwekken.

Als duurzaam bestuur wil de provincie Antwerpen op al haar sites niet alleen het energieverbruik verlagen, maar ook zoveel mogelijk eigen energie opwekken.

“Deze 330 zonnepanelen zullen jaarlijks zo’n 95.000 kilowattuur (kWh) energie produceren,” weet Kathleen Helsen, de voorzitter van provinciaal cultuurhuis de Warande. “Dat komt overeen met het jaarlijks verbruik van 27 gezinnen. De Warande verbruikt gemiddeld 1.000.000 kWh elektriciteit per jaar. Deze zonnepanelen leveren voor het cultuurhuis dus een energiewinst van 9,5 % op.”  

Jeroen Vanluyten, de directeur van de Warande, is uiterst tevreden: “Deze investering van het provinciebestuur is niet alleen goed voor het milieu, het is ook een flinke besparing op onze elektriciteitsfactuur. De Warande zal alle geproduceerde elektriciteit zelf verbruiken; er komt dus geen stroom op het net.”