toespraken

3 August 2021

Toespraak bij de start van het participatietraject Voedsel+Dorp in Schelle

Dag allemaal,

We zien de interesse voor projecten als dit, rond kleinschalige (eetbaar) groene initiatieven, sinds een aantal jaren steeds maar toenemen. Zowel in grote steden of aan de rand daarvan, als in kleinere steden en gemeenten. Ook op het platteland, waar het al lang niet meer zo is dat iedereen zijn eigen tuintje heeft. Laat staan een moestuin.

We zien die interesse zowel bij de burgers als bij  de lokale besturen. En da’s een goede zaak want deze initiatieven zorgen voor groene buurten, verbeteren de levenskwaliteit, brengen mensen samen, vrijwaren onze kostbare open ruimte, zorgen voor een multifunctioneel ruimtegebruik en hier en daar zien we dat ze zelfs bijdragen aan de lokale economie.

Die extra aandacht doet ons veel plezier. Maar ze roept ook een belangrijke vraag op: waar start je best met welk initiatief? Slimme mensen maken slimme keuzes, en daarom hebben wij als provinciebestuur voor al die enthousiastelingen een keuzewijzer eetbaar groen ontworpen. Die laat zien welke vormen van eetbaar groen er allemaal mogelijk zijn, en waar je dan zoal rekening mee moet houden. Ook leert deze keuzewijzer hoe je als stads- of gemeentebestuur met je inwoners aan de slag kunt gaan om samen dat eetbaar groen te realiseren.

Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden om op een gekozen locatie tot eetbaar groen te komen. Enerzijds moet je kijken naar de plek zelf om te zien wat realistisch is; een moestuin vergt andere omstandigheden dan een groene gevel.

Daarnaast moet je ook weten wat je zelf wilt bereiken voor de buurt of voor de gemeente. Wat is je hoofddoel? Wil je vooral mensen samenbrengen, bijvoorbeeld in een voedselbos, of wil je naar een productie die ook geld oplevert?

Onze keuzewijzer kan helpen bij dat soort vragen. Maar we gaan nog een stapje verder. De keuzewijzer geeft ook praktische tips om de stap te zetten van de conceptfase naar een concrete realisatie. Van denken naar doen dus.

In Schelle staan ze aan de start van het proces, vandaar de oproep die we vandaag doen naar enthousiaste inwoners. Als er voldoende respons is – en daar twijfel ik niet aan – kan het gemeentebestuur hier in de herfst een nieuw eetbaar groen-initiatief starten met een geëngageerde groep Schellenaren, samen met  landbouwdeskundigen van de provincie en medewerkers van Velt die zullen zorgen voor een professionele begeleiding op deze groene, multifunctionele én ecologisch-productieve plek.

Naast de volkstuintjes zal straks dus een nieuw perceel verrijzen, dat de gemeente Schellen speciaal daarvoor heeft vrijgemaakt, waar inwoners eetbaar groen kunnen laten groeien en bloeien.

Naast de gemeente investeren ook de provincie, de Vlaamse overheid én Europa in dit plattelandsproject, dat Voedsel + Dorp heet en dat we niet alleen in Schelle uitrollen maar waar ook nog 3 andere lokale besturen aan deelnemen: Edegem, Herentals en Grobbendonk.

In 2021 en 2022 zullen zij pionieren met de keuzewijzer eetbaar groen en zullen zij de ambassadeurs zijn van deze aanpak, in de hoop dat de volgende jaren nog meer lokale besturen zullen volgen.

Ik wens de gemeente Schelle daarom heel veel succes en ook iedereen die hier letterlijk en figuurlijk mee de handen uit de mouwen gaat steken. Ik ben alvast heel benieuwd naar de keuze die ze hier gaan maken, welk eetbaar groen we hier dus zullen zien verschijnen. Even benieuwd ben ik naar hoe dat hier gaat groeien, en nóg meer naar hoe dat straks zal smaken.

Ge moogt me dus nog eens terug verwachten om naar het resultaat te komen kijken.