Landbouw

10 January 2019

Samen een mooi plattelandsproject 'brouwen'

Loop jij al lang rond met een goed idee voor het platteland in onze provincie? Een fris en vernieuwend initiatief waar veel mensen beter van worden? Een project dat nieuwe bakens uitzet over de sectoren heen; dat landbouw in contact brengt met natuur of cultuur, met welzijn of onderwijs, met sociale economie, … ? Een idee dat écht een verschil kan maken en een toegevoegde waarde heeft voor je dorp, je streek, je provincie?

Maak dan binnenkort die droom waar. De provincie Antwerpen helpt jou - samen met Vlaanderen en Europa - graag op weg. Schrijf vandaag nog in voor De Projectbrouwerij, op vrijdagvoormiddag 8 februari in Domein De Putten in Kasterlee!

Schrijf je in

Wat mag je verwachten?

 • In een eerste sessie leer je al meteen of jouw idee in aanmerking komt voor een plattelandssubsidie of niet. Of om het in brouwtermen te stellen, of je al je de juiste ingrediënten hebt of nog wat aan je recept moet sleutelen. Ofwel volg je hiervoor de sessie 'Mijn project in de plattelandsmolen gedraaid', waar je je eigen projectidee kan voorleggen aan een groep van plattelandssubsidie-experten en ontdekt hoe jouw projectidee nog beter kan worden. Ofwel laat je je in een parallelle sessie inspireren door de nieuwe LEADER-thema's rond erfgoed, recreatie en open ruimte.
   
 • Vervolgens laten we een aantal ervaringsdeskundigen (promotoren met lopende projecten) aan het woord over de kansen en de valkuilen bij het indienen van een plattelandsproject.
   
 • In het derde deel draait alles rond het juiste recept. Beginners kunnen kiezen voor een informatieve sessie 'plattelandssubsidies voor dummies'. Daarin kom je alles te weten over de verschillende plattelandssubsidiekanalen. Je krijgt vooral veel praktische informatie over deadlines, budgetten, cofinancieringspercentages, enzovoort, aangevuld met goede voorbeelden en een heleboel praktische tips.  Promotoren die al enige projectervaring hebben, kunnen ondertussen terecht in het expertencafé 2.0. Daar kan je in kleine groepjes je vragen voorleggen aan expertenteams rond subsidies, erfgoed, open ruimte, enzovoort. De bedoeling is dat er zo spontane kruisbestuivingen ontstaan tussen promotoren en wie weet, ook wel met de experten.
   
 • Afsluiten doen we met een boeiend panelgesprek over de hete hangijzers van het toekomstige beleid (met onder meer de nieuwe gedeputeerde voor Plattelandsbeleid, Kathleen Helsen) en een bezoek aan de Pompoenerie, een sociaal tewerkstellings- en LEADER-project waar pompoenen gekweekt worden.

 

programma

9.00-9.30u: Ontvangst

9.30-9.40u: Inleiding

9.40-10.20u: 'Heb ik een GOED idee?'

 • Sessie 1: Mijn project in de plattelandsmolen gedraaid
 • Sessie 2: De nieuwe LEADER-thema's in de kijker

10.25-10.55u: GOEDE procedure - promotoren aan het word over de procedures

11.00-11.45u: Het recept

 • Sessie 1: Plattelandssubsidies voor dummies
 • Sessie 2: Expertencafé 2.0

11.50-12.30u: Hete hangijzers van het toekomstig plattelandsbeleid

12.35-13u: Bezoek aan de Pompoenerie

13.00-14.00u: Lunch

praktische informatie

Datum: vrijdag 8 februari

Tijdstip: van 9.30u tot 14u

Locatie: Domein De Putten, Houtum 51, 2460 Kasterlee