Landbouw

19 March 2018

Jonge landbouwministers in Geel

Van 19 maart tot 30 maart organiseert Europa Direct samen met het Proefbedrijf Pluimveehouderij voor het eerst twee Europaweken. Zeventien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Herentals, Olen, Mol, Balen, Ranst, Brecht, Turnhout, Geel, Kasterlee en Hove nemen er deel aan een rollenspel rond Europa en een rondleiding door de stallen van het Proefbedrijf.

Europese landbouwministers stemmen over gezonde voeding

De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond gezonde voeding op school: ‘Moet op alle Europese scholen melk gratis worden aangeboden?’ De leerlingen zijn ook Europees parlementslid voor één dag en maken de Europese begroting op.
 

Gezonde eieren en kippenvlees

Samen met de gids van het Proefbedrijf Pluimveehouderij trekken de kinderen de pluimveestallen in waar ze kennismaken met vlees- en legkippen. Een unieke combinatie die ze op geen ander bedrijf kunnen bekijken. “Hoewel we het belangrijk vinden, weten we vaak niet waar onze gezonde voeding vandaan komt. Daarom nemen we de kinderen mee in de stal. Het Proefbedrijf neemt ook de tijd om te antwoorden op al hun vragen. Hier staat namelijk gezondheid centraal als het gaat om de productie kippenvlees en eieren. We zijn een voortrekker, ook op Europees vlak, van innovatie en onderzoek”, aldus gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

Europa Direct

Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. ‘De Europese Unie is niet meer weg te denken uit de actualiteit. Dit verdient uiteraard ook de nodige aandacht in het onderwijs. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier is Europa later voor hen geen ver-van-mijn-bedshow,’ weet Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

Dat het programma aanslaat, bewijst het succes. Ieder schooljaar zijn alle beschikbare plaatsen binnen de kortste tijd bezet. De vraag is dus groter dan het aanbod. Ook de lespakketten van Europa Direct voor kinderen uit 5de en het 6de leerjaar vinden vlotjes hun weg naar de scholen. Deze pakketten kunnen op verscheidene plaatsen in de provincie worden opgehaald.

 Dit schooljaar zijn er nog drie Europaweken gepland :

·         16 – 27 april: Vrijbroekpark, Mechelen – thema biodiversiteit

·         15 –  29 mei: FOMU, Antwerpen – thema cultuur

·         4 – 15 juni: Veiligheidsinstituut, Antwerpen – thema gehoorbescherming

www.provincieantwerpen.be/europaweken