Landbouw

18 March 2021

Welk water drinken jouw koeien? 

Drinkwaterkwaliteit is belangrijk als we gezonde koeien willen en goede technische resultaten willen behouden. Maar wat als de kwaliteit van het drinkwater van onze koeien toch niet zo goed is? Wat als de waterbron die we ter beschikking hebben bacteriologisch niet voldoet? Moeten we dan overschakelen naar leidingwater of toch opteren voor een waterbehandeling om de bacteriologische kwaliteit van het water te verbeteren?Binnen de varkens- en pluimveehouderij wordt vaak gekozen om het water chemisch te ontsmetten, maar kan dit voor rundvee op dezelfde manier en met dezelfde technieken worden toegepast? We zijn bezorgd om de invloed van deze ontsmettingsmiddelen op de correcte werking van de pens, maar is dat terecht?

Daarom beslisten vijf melkveehouders en drie waterbehandelingsfirma’s om samen met Inagro en Hooibeekhoeve en met steun van Vlaanderen en Europa een Operationele Groep op te richten. Deze Operationele Groep die loopt van februari 2021 tot en met januari 2023, zal met labotesten en praktijkproeven onderzoeken wat het effect is van chemische drinkwaterontsmetting op de penswerking en de prestaties van koeien.

Naast kennis uit onderzoek willen we graag ook kennis uit de praktijk verzamelen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Ben je melkvee- of vleesveehouder, vul dan onze korte enquête in en deel anoniem jouw ervaring met drinkwater(behandelingen). Heb je interesse in dit onderwerp, neem dan een kijkje op de website en volg de nieuwsbrieven voor meer info en tips.