Landbouw

25 May 2018

Week van de Korte Keten

Van zaterdag 26 mei tot en met zondag 3 juni organiseert de provincie Antwerpen net als alle andere Vlaamse provincies de Week van de Korte Keten. Voor deze eerste editie in de provincie Antwerpen kan je meteen terecht op meer dan 50 evenementen, van kleine proeverijen op de boerderij tot grootse boerenmarkten. Met dit uitgebreide programma vol lekkers neemt dit nieuwe evenement in onze provincie alvast een daverende start.

Koop je je verse producten in een hoevewinkel, op de markt of via een automaat? Dan koop je via de zogenaamde korte keten: rechtstreeks van de producent. Tijdens de Week van de Korte Keten kan je kennismaken met de lokale producenten in jouw buurt. Ze organiseren proeverijen, kooklessen, rondleidingen en veel meer. Verspreid over de provincie Antwerpen kan je smullen op meer dan 50 activiteiten. Dat maakt van de Week van de Korte keten nog voor de officiële start een groot succes. Benieuwd welke activiteiten in jouw buurt doorgaan? Kijk dan op www.weekvandekorteketen.be.

Kiezen voor Korte Keten

Voor de eerste keer organiseert de provincie Antwerpen samen met de andere Vlaamse provincies, VLAM en het Steunpunt Hoeveproducten de Week van de Korte Keten. Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “We zetten onze schouders onder de Week van de Korte Keten omdat we weten dat elk landbouwbedrijf een duwtje in de rug kan gebruiken. Naar schatting 14% van de Antwerpse landbouwers kiest er bewust voor om zijn producten via korte keten te verkopen. Ze doen dit omdat ze dan zelf de prijs kunnen zetten en het aanbod kunnen bepalen. Door in te stappen in de organisatie van de Week van de Korte Keten, wil de provincie Antwerpen de lokale verkoopstrategie bij de consument promoten als een doordacht alternatief voor de verkoop via veiling, supermarkt en export.”

Steun voor lokale producenten

Niet alleen tijdens de Week van de Korte Keten ondersteunt de provincie Antwerpen haar hoeve- en streekproducenten, ze doet dat het hele jaar door op vele manieren. Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens: “181 lokale producenten staan in de etalage op de website www.lekkersmetstreken.be en daar komen er steeds meer bij. Met het Lekkers met Streken-terras trekken we langs grote evenementen om lekkers uit eigen streek te promoten. We brengen producenten samen in ondernemersnetwerken om van elkaar te leren en nieuwe synergiën te ontwikkelen. Verschillende subsidieprogramma’s ondersteunen land- en tuinbouwers die hun activiteiten willen verbreden, enzovoort.”

Proeven van al dat lekkers

Verspreid over de provincie Antwerpen vind je 52 verkopers van hoevezuivel, 12 hoeveslagerijen en 47 verwerkers van groenten en fruit. Je vindt hun producten in hun eigen hoevewinkel of op verkooppunten zoals op een markt, een Buurderij of een voedselteam. Tijdens de Week van de Korte Keten kan je van een groot deel van deze producten komen proeven. Sommige rechtstreeks bij de producent andere bij collega-landbouwers of op georganiseerde markten en picknicks. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.weekvandekorteketen.be