Landbouw

27 August 2018

Waar landschap en landbouw elkaar versterken

De Hooibeekhoeve – het provinciaal praktijkbedrijf voor melkvee, voedergewassen en landbouweducatie-  steekt zichzelf in een nieuw streekjasje en zet daarbij de verhalen uit het Kempisch domein centraal. Vanaf februari 2019 zullen bezoekers naast de moderne landbouw ook geïnspireerd worden door het omliggende landschap. Zo wil Hooibeekhoeve zijn bezoekers dichter bij het landschap brengen waarin zij wonen, werken, spelen, fietsen, … en waarbinnen landbouw nog steeds een belangrijke rol speelt. Met dit extra aanbod wil Hooibeekhoeve zijn voortrekkersrol uitbreiden en meer bezoekers naar het praktijkbedrijf én het Kempisch domein trekken. Tijdens de Dag van de Landbouw krijgen de bezoekers alvast een voorsmaakje.

Hoe het landschap in jouw buurt er vandaag uit ziet, hangt in grote mate af van de vroegere én huidige landbouwactiviteiten. Zo herken je het Kempisch domein aan zijn witte melkveeboerderijen en de vele maïs- en graslandschappen. Veel mensen die dagelijks het landschap doorkruisen, zien die link tussen landschap en landbouw niet meer. Hoog tijd om het streekverhaal meer in de kijker te plaatsen.

Dichter bij landbouw en landschap

Wie de toekomstige Hooibeekhoeve bezoekt, zal meegezogen worden in een combinatie van verhalen over de moderne landbouw en het Kempisch domein. Een zeer bewust gekozen combinatie. Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Hooibeekhoeve is er in geslaagd om de afgelopen 10 jaar meer dan 25.000 bezoekers dichter bij de moderne landbouw te brengen. Maar het landbouwverhaal stopt niet aan de poort van het bedrijf. En zeker niet op het Kempisch domein waar landbouw duidelijke accenten in het landschap gelegd heeft. Door de strategisch keuze om het streekverhaal te integreren in en rond het vernieuwde gebouw, kunnen we ook dat verhaal dichter bij onze bezoekers brengen. Hiermee breidt Hooibeekhoeve zijn voortrekkersrol uit van landbouw naar landschap en zullen zij nog meer mensen weten te prikkelen en boeien.

Gedeputeerde voor Platteland Peter Bellens: “Dankzij het LEADER-project Platteland Royal kunnen we in de vernieuwde Hooibeekhoeve de klemtoon leggen op streekbeleving. We willen zowel binnen als buiten toevallige passanten en bezoekers onderdompelen in de rijke landbouwcultuur en natuur van dit stukje Kempen. We werken hiervoor samen met een ontwerpbureau dat op een creatieve en doordachte manier het streekverhaal zal integreren in de vernieuwde Hooibeekhoeve, van bij het onthaal tot in de polyvalente ruimte. Voor de realisatie zullen zij geholpen worden door de leerlingen schrijnwerkerij van het Sint-Jozefinstituut. In februari 2019 moeten de ruimtes klaar zijn om de eerste bezoekers te ontvangen.”

Dag van de Landbouw als voorsmaakje

Wie niet kan wachten, kan op zondag 16 september alvast komen proeven van het nieuwe streekverhaal. Tijdens de Dag van de Landbouw staan verschillende streekbelevingen op de agenda. Zo kan je komen luisteren naar de boeiende verhalen van onze streekgidsen of slenteren langs de vele prachtige streekfoto’s en gedichten. Publiekstrekkers is het Lekkers met Streken-terras. Een hip en trendy terras in het midden van de boerderij waar je kan proeven van overheerlijk hoeve-ijs, chocolade, vlees, fruitsap, streekbier en veel meer. Deze producenten zijn die dag present:

 • Huis Maenendonck
 • Koffiebranderij De Maan
 • Fruitbedrijf Hermans
 • Ijssalon De Boomgaard
 • Zeunt comité
 • Huisbrouwerij De Vliet
 • Trezemieke
 • Kemische Schapenzuivel
 • Chocolatier Lornoy
 • De Melkauto (Keysershoeve)
 • Brouwerij Leysen
 • Vibe Distillers
 • Op het Veld
 • Saters & Bacchanten vzw